16 april 2019

Zonnepanelen op uw bedrijf? Het moment was nooit beter!

Energieprijzen die blijven stijgen en technologie die goedkoper is geworden: als u vandaag nog niet over een PV-installatie beschikt, is het minstens de overweging waard. Waarom is een eigen PV-installatie nuttig? Doet u dat best in eigen beheer of via een energiecoöperatie? En hoe kan Ingenium u daarbij helpen?   

Zonnepanelen op uw bedrijf? Het moment was nooit beter!

De prijzen op de energiegrootmarkt nemen laatste tijd vaak een hoge vlucht en zijn onderhevig aan sterke prijsschommelingen. Kerncentrales die niet erg bedrijfszeker blijken en veel onderhoud nodig hebben, doen de vrees voor capaciteitstekorten toenemen. De tarieven die industriële bedrijven voor hun energie moeten betalen, nemen verder toe. De prijs van photovoltaïsche installaties maakte de voorbije jaren dan weer de ómgekeerde beweging.

Tegelijk zijn de leningkosten laag en worden de subsidies – onder de vorm van groenestroomcertificaten – beter op de looptijd van een lening afgestemd. Daardoor is het vandaag mogelijk om de installatiekost bijna uitsluitend met de energieopbrengsten te betalen en de reguliere werkingsmiddelen niet te moeten aanspreken. Daarnaast zijn er ook tal van energiecoöperaties en energiebedrijven die de investering voor u willen doen en daarvoor onder meer bij burgers geld gaan ophalen. Een extra motivatie om in te zetten op hernieuwbare energie, is het groeiend maatschappelijk bewustzijn voor de klimaatproblematiek. Als bedrijf tonen dat u mee investeert in oplossingen, geeft u een voetje voor bij uw (eind)klanten.

Van analyse en financiering tot engineering

Ingenium kan op diverse manieren het verschil maken. Zo deden we onder andere haalbaarheidsstudies voor de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Aquafin in West-Vlaanderen. De analyse gebeurde grondig en de rapportering die eruit voortvloeit, is beknopt en duidelijk, om snel en efficiënt de juiste keuzes te kunnen maken. Daarna maakten we een bestek en lanceerden dat op de markt. We begeleidden de bouwheer bij de keuze van de aannemer en de aannemer bij het voldoen aan alle technische randvoorwaarden. Ook mogelijke risico’s – zoals het vernieuwen van de hoogspanningscabine in functie van de aansluiting op het net – konden worden geanalyseerd en aangekaart. Voor de Vlaamse overheid liepen we een gelijkaardig parcours: via quickscans – die onder meer rekening hielden met ruimtelijke inplanning, het soort dak en de erfgoedwaarde van het gebouw – maakten we een shortlist van gebouwen die in aanmerking komen en adviseren we nu bij de aanstelling van de aannemers die de projecten effectief zullen realiseren.

In functie van financiering kunnen wij het dossier technisch helpen onderbouwen met de parameters die banken belangrijk vinden bij het al dan niet toekennen van een lening. Wie de investering liever niet zélf doet, kan bij ons terecht voor advies om de juiste energiecoöperatie of het juiste energiebedrijf te helpen kiezen, om daarna de technische krijtlijnen uit te zetten of het voorstel tot in detail uit te werken.

Meer info: Hannes Stubbe - hannes.stubbe@ingenium.be