24 mei 2019

Aangepast KB binnenluchtkwaliteit op de werkplaats - hoe ga je hiermee aan de slag?

De reeds lang aangekondigde wijzigingen in het Koninklijk Besluit over het welzijn op het werk inzake de binnenluchtkwaliteit in werklokalen zijn gepubliceerd. De aanpassing wil in het bijzonder een betere bescherming van de gezondheid van de werknemers bereiken en ervoor zorgen dat zij in gezonde en goede omstandigheden hun werk kunnen verrichten door een goede luchtkwaliteit in de werklokalen. 

Aangepast KB binnenluchtkwaliteit op de werkplaats  - hoe ga je hiermee aan de slag?

Wij vatten even samen welke wijzigingen er werden doorgevoerd:

  • Het standaarddebiet is op 40m3/h per persoon gezet (of 900 ppm CO2 bij 400 ppm buiten).
  • Na voorafgaand advies van een bevoegde preventieadviseur van het comité mag er een debiet van 25m3/h per persoon (of 1200 ppm CO2 bij 400 ppm buiten) gehanteerd worden. In dit geval moeten alle emissies, die niet afkomstig zijn van personen, tot een minimum beperkt worden. 
  • Er kan gekozen worden of men de behaalde debieten aantoont of de behaalde CO2-waardes.
  • De ventilatie-eis is enkel nog van toepassing op werklokalen, dit zijn lokalen waarin zich een werkpost bevindt. 
  • De regels dienen strikt toegepast te worden voor bouwaanvragen na 1 januari 2020. In andere gebouwen dient er een actieplan opgesteld te worden om naar deze eisen toe te streven.
  • De eisen rond bevochtiging en ontvochtiging worden niet meer strikt opgelegd, maar dienen wel toegepast te worden wanneer het gaat om systemen met bevochtigings- of ontvochtigingsinstallaties. 

 

Pak je als werkgever graag de luchtverontreiniging aan bij de bron? Dan kan je met deze 4 tips alvast aan de slag:

Het volledige KB kan je hier raadplegen.

Nog vragen? Pieter Sturbois helpt je graag verder! Stuur een mailtje naar pieter.sturbois@ingenium.be of bel ons op 050 40 45 30