20 oktober 2019

Antwerpen wil de overkapping van de ring inzetten om ​CO2 neutraal te zijn tegen 2050

De Stad Antwerpen wil met het overkappen van de ring niet alleen de leefbaarheid verhogen en de mobiliteit verbeteren, maar ook maximaal inzetten op de energietransitie. Ingenium onderzoekt in samenwerking met Agence Ter, TVK, Arcadis en  Atelier Horizon welke rol de toekomstige Ringprojecten kunnen spelen om Antwerpen tegen 2050 CO2-neutraal te maken. 

Antwerpen wil de overkapping van de ring inzetten om ​CO2 neutraal te zijn tegen 2050

De voornaamste focus van Ingenium zal de Ring als Warmtetransportcorridor zijn om de diverse warmtebronnen rond de stad (haven, verbrandingsovens, RWZI's, industrie...) te linken aan de diverse warmte-afnemers, zoals de bestaande en nieuwe wijkwarmtenetten en grote gebouwcomplexen, in en rond de binnenstad en de omliggende districten. De rode cijfertjes op de kaart geven de leefbaarheidsprojecten van de Ring aan. Het is de taak van Ingenium om te zorgen dat deze projecten allemaal gelinkt zullen zijn aan het warmtenet. Ingenium stelt de ruimtelijke randvoorwaarden voor de ontwerpteams van de Ringprojecten op om de Warmtetransportcorridor op termijn te kunnen realiseren. 

De studie en het ontwerp zullen een beter inzicht geven in de huidige en toekomstige water- en energiehuishouding van de stad en de impact van en op de nieuwe ringinfrastructuur, en zo een helder kader creëren voor investeringen, ontwerp- en beheerkeuzes in de komende decennia.

Meer informatie? Contacteer onze expert Joris Dedecker via e-mail of  telefonisch: 050/40 45 30