25 maart 2020

High-end laboratorium met spoed geopend om strijd tegen corona verder aan te gaan

VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en UGent zetten spoed achter de inhuizing in het nieuwe A3/BSL3 labo in hun nieuwe onderzoekscentrum in Gent. Ze willen er het onderzoek in de strijd tegen COVID-19 virus verder zetten.

High-end laboratorium met spoed geopend om strijd tegen corona verder aan te gaan

Ingenium stond in voor het ontwerp van de high-end laboratoria in het nieuwe VIB-UGent onderzoekscentrum op Campus Ardoyen (Zwijnaarde) en ondersteund maximaal de andere bouwpartners (VIB, UGent en THV Denys/Ipes) die in spoedtempo de laatste hand aan de afwerking leggen.  

Een A3/BSL3-labo is een hoog beveiligde labozone waar zeer strenge eisen gelden op vlak van ventilatie, hygiëne, toegangscontrole, drukbewaking,  filtratie … wat toelaat om in dergelijke labo’s te kunnen werken met gevaarlijke organismen zoals het huidige COVID-19 virus.

Net zoals bij een ijsberg is maar een klein deeltje van het labo zichtbaar. Zoals te zien op de beelden is een groot deel van de technieken weggestopt in een technische ruimte boven het laboratorium. Bij onderzoek naar nu bijvoorbeeld het COVID-19 is het uiteraard van groot belang dat het virus binnen deze ruimte gehouden wordt. Hiervoor worden er speciale luchtsassen, (veilig vervangbare) luchtfilters en ventilatie voorzien. Deze houden alle pathogenen uit de omgeving enerzijds en beschermen de onderzoekers anderzijds. 

Ingenium stond in voor het ontwerp van de technische installaties en volgt nu ook verder de werken op. Naast de klassieke technieken HVAC, sanitair, elektriciteit en speciale gassen omvat de uitrusting ook specifieke installaties met betrekking tot HEPA filtratie in de laboratoria,  drukbewaking om de ruimtes in onderdruk te houden ten opzichte van de omgeving, behandeling van het labo-afvalwater, ultrapuur waterbehandelingsinstallatie en een stoomproductie voor de verdeling naar autoclaven en luchtgroepen.

Zowel bij het ontwerp als bij de uitvoering wordt volledig de kaart van de BIM-methodiek getrokken, waarbij alle partijen driedimensionaal in één model werken.

Benieuwd naar het onderzoek van VIB? Dat lees je hier.

VIB
VIB