23 november 2020

Ingenium bij eerste Belgische SDG-pioneers erkend door Verenigde Naties

Op 27 oktober werd Ingenium samen met 87 andere bedrijven door Nikhil Seth, executive director van UNITAR gehuldigd als eerste SDG-Pioneer in België. De laureaten zetten zich de voorbije 3 jaar in om opmerkelijke vooruitgang te boeken in het realiseren van de 17 sustainable development goals (SDG) van de Verenigde Naties. Dat we mee op het podium mochten, is niet te danken aan een eenmalige ‘big bang’, maar het resultaat van diverse kleinere acties met een duurzaam karakter.

Ingenium bij eerste Belgische SDG-pioneers erkend door Verenigde Naties

“Ook vóór 2016 deden we het jaar rond al ad hoc acties rond duurzaamheid en werknemerstevredenheid,” vertelt Pieter Depauw, coördinator van de interne werkgroep MVO. “Vanaf dan kwam er echter meer structuur in ons beleid door elk jaar deel te nemen aan het Charter Duurzaam Ondernemen dat eerst door de POM West-Vlaanderen en vanaf 2018 door Voka wordt georganiseerd. Na de zomer verzamelden we telkens de ideeën van de collega’s. Van een selectie maakten we een actieplan dat op een leuke manier intern en extern werd gecommuniceerd en gedurende een half jaar opgevolgd. In april volgde dan een externe audit door de POM en bedrijven die samenwerken met de POM en Voka. Zij waren ‘verse ogen’, die keken of alle acties goed gelukt waren en verbeterpunten identificeerden. Het was telkens enorm waardevol advies. Elk jaar ontvingen we zo het certificaat voor het Charter Duurzaam Ondernemen. Wie een stap vérder wilde gaan, kreeg recent dus de kans om het UNITAR-certificaat van SDG-Pioneer in ontvangst te nemen na 3 jaar succesvol acties rond de 17 SDG’s te hebben gedaan. De organisatie is in handen van CIFAL Flanders, het Vlaams expertisecentrum dat met de SDG’s streeft naar een duurzame maatschappij en economie.”

Met de SDG’s als leidraad zette Ingenium diverse acties op. “Zo zijn we voor onze bedrijfsgsm’s overgestapt op Fairphones, nadat onze CEO die eerst had uitgetest. In de tuin van ons kantoor in Brugge plaatsten we twee bijenkasten die de biodiversiteit bevorderen. De honing wordt gebruikt als relatiegeschenk en de rest wordt geconsumeerd door de collega’s. Op het vlak van mobiliteit werden heel wat inspanningen geleverd. Er is het fietsleaseplan waarbij onze medewerkers uit allerlei soorten fietsen kunnen kiezen, van een speed pedelec tot een basic stadsfiets. Ruim een kwart schreef zich hiervoor in. Daarnaast sensibiliseren en responsabiliseren we de medewerkers om de auto voor klantenbezoeken vaker te vervangen door Bluebikes of van het Vélo-abonnement gebruik te maken. Om minder verplaatsingen te moeten doen, zetten we – al lang voor corona trouwens – in op videoconferencing, zowel met klanten als tussen onze vier vestigingen. Met automatisch afsluitende wastafelkranen beperken we dan weer ons waterverbruik en luchtzuiverende planten zorgen voor een aangenamer werkklimaat. We organiseerden ook een ‘week van het werkgeluk’ en een ‘week tegen pesten’. Maar we keken niet alleen in éigen boezem. In het kader van onze nieuwe certificering voor ISO9001 polsen we bij onze leveranciers of ook zij duurzaam bezig zijn. Dit kan in de toekomst een bijkomend selectiecriterium zijn.”

“Het voordeel van zo’n charter is dat je gedwongen wordt om je ambities en acties op papier te zetten en te communiceren. Zo zie je beter wat je al doet en gedaan hebt, en het helpt om inspiratie te zoeken en ook eens op ándere thema’s te focussen. Wat echter opviel in die tussentijdse externe audits was dat we meestal méér acties wilden doen of gedaan hebben dan minimaal nodig was. Dat was leuk om te horen, maar het was ook een valkuil want je tijd en middelen zijn niet onbeperkt. Het kenmerkt natuurlijk wel Ingenium, dat we een voortrekker willen zijn in het formuleren van duurzame oplossingen. De ambities klein en groot lopen in de toekomst alvast onverminderd door.”