21 oktober 2021

Typistenzaal Brepols: moderne technieken en authentieke elementen gaan hand in hand.

Het gebouw met de imposante voormalige dactylozaal is nu een plek waar kunstacademies zich kunnen ontplooien. Samen met WIT architecten zijn we er in geslaagd om de moderne technieken op een subtiele, onzichtbare manier te integregen en zo de authenticiteit van het monument te bewaren.

Typistenzaal Brepols: moderne technieken en authentieke elementen gaan hand in hand.

Drukkerij Brepols, een van de bekendste drukkerijen van Turnhout, verhuisde naar een nieuwe locatie buiten de stad. Zo kwam de historische site vrij en werd ze een plaats voor cultuur.

De nieuwe site

Centraal in dit plan is de realisatie van een nieuwe kunstacademie die twee bestaande academies (enerzijds muziek, woord en dans; anderzijds beeldende kunsten) bijeenbrengt in één nieuwe school.

De academie moet de reconversie waarmaken van twee waardevolle gebouwen van de drukkerij. Het als monument geklasseerd kantoorgebouw uit het interbellum zal de centrale functies van de school en een ruime polyvalente kunstenhal herbergen.

Een fabriekshal met karakteristieke betonstructuur uit dezelfde periode wordt gerenoveerd tot ateliers voor de afdelingen beeldende kunsten. Een sprekende nieuwbouw voorziet in performante lokalen voor de afdelingen muziek, woord en dans.

Bij het ontwerp van de nieuwe academie gaat bijzondere aandacht naar de layout van de circulatieruimte. Er wordt naar gestreefd om een puur functioneel schema te overstijgen: de circulatieruimte is meer dan de strikt noodzakelijke gangen om de verschillende lokalen te ontsluiten. Er wordt ruimte gemaakt voor ontmoetingsplekken met verschillende sferen. Op niveau 1 wordt plaats gemaakt voor een rondgang als ‘interne agora’, een centrale ruimte waar alle kunsten bijeenkomen en van waaruit de trajecten naar de verschillende deeldisciplines vertrekken.

Het ontwerp voor de nieuwe stedelijke kunstacademie van Turnhout streeft ernaar om - zowel in het deel reconversie als in het deel nieuwbouw - de geest van de gerecupereerde drukkerijgebouwen te laten spreken. Zo wordt de hele academie bedacht als een ‘creatieve fabriek’ waar een rationele en tegelijk opvallende structuur, samen met een ritmiek in geveloplossingen en lichtinval, de ruimtes typeren.

(Bron: Wit Architecten)

Meer info?

Voor meer info kan je terecht bij Eddy Debaets: 050/40 45 30 of via eddy.debaets@ingenium.be.