09 mei 2022

Win tijd, centen en kwaliteit met raamcontract voor zwakstroominstallaties

Wie gebouwen op uiteenlopende sites beheert, moet bij uitbreiding of vernieuwing van de technische installaties de wet op de overheidsopdrachten volgen. Dit kan echter sneller, goedkoper en zonder in te boeten op de kwaliteit. Hoe? Met een raamcontract. 

Win tijd, centen en kwaliteit met raamcontract voor zwakstroominstallaties

Een zorgnetwerk met drie sites in een Vlaamse centrumstad wil het verpleegoproepsysteem vervangen. De oude installatie is samengesteld uit verschillende merken. Dat maakt het onderhoud en het opvolgen van de diverse onderhoudscontracten door de technische dienst complex en dit is ook niet gebruiksvriendelijk/eenduidig voor verpleegkundigen die van locatie veranderen. Voor het nieuwe systeem dient éénzelfde merk te zijn op de drie sites, en dus ook één onderhoudscontract. Wij maakten een raamcontract op, waarbij het zorgnetwerk zowel meteen als in de komende jaren aanpassingen of uitbreidingen kan laten uitvoeren, en dit telkens met dezelfde leverancier. De grotere schaal van de opdracht zorgde bovendien ook voor een gunstig effect op het projectbudget.

Een hogeschool met zes campussen verspreid over Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Brussel wil de toegangscontrole uitbreiden en efficiënter organiseren. Zo moeten het personeel en de studenten op een georganiseerde manier toegang krijgen tot de lokalen en kan de fysieke bewakings- en afsluitronde op het einde van de dag worden vervangen door online bewaking. De hogeschool had nog geen afgelijnd idee van de nieuwe installatie, maar wel een budget. Wij schreven een bestek met daarin een ‘winkellijstje’ die alle noodzakelijke componenten omvat. Met dit lijstje kunnen ze samen met de aannemer bekijken wat de meest dringende ingrepen zijn, en aankopen tot het budget is opgebruikt.

Voordelen van een raamcontract

  • Omdat je niet telkens voor elk gebouw of elke site opnieuw de markt moet opgaan, zorgt een raamcontract voor tijdwinst en een hoger rendement op je projecten.
  • Je hebt één leverancier waarmee je een langetermijnrelatie opbouwt, terwijl zonder raamcontract de relatie vaak beperkt blijft tot de garantieperiode van één jaar.
  • Door langer en ruimer samen te werken, creëer je een schaalvoordeel dat zorgt voor gunstiger prijzen.
  • In het raamcontract kun je zowel voor de uitvoering als voor het onderhoud kwaliteitseisen vastleggen die gelden voor de volledige duur van het contract. Dit kan worden ondersteund met service level agreements (SLA’s) en KPI’s.
  • Een raamcontract is ook handig ingeval je behoeften nog niet duidelijk zijn.
  • De aannemer moet niet louter een uitvoerder blijven, maar kan ook worden ingeschakeld om mee na te denken over je behoeften en de invulling ervan.

Hoe kan Ingenium helpen?

  • We starten met het in kaart brengen van je noden op lange termijn in een aanbestedingsdossier.
  • Daarna selecteren we via de (onderhandelings-)procedure potentiële leveranciers die referenties van werken met een gelijkaardige schaalgrootte dienen voor te leggen, en we begeleiden je bij het opstellen van selectiecriteria.
  • Nadat je een aantal leveranciers hebt geselecteerd, vragen een specifieke offerte voor de beschreven opdracht binnen het raamcontract en onderhandelen over onder meer de concrete aanpak.
  • Daarna kunnen we jou ook nog bijstaan bij de uitvoering, om zeker te zijn dat aan alle kwaliteitseisen wordt voldaan.

 

Nog dit: een raamcontract opstellen voor installaties, beperkt zich niet tot zwakstroom. Ook voor ándere installaties kan een raamcontract een nuttig instrument zijn met de hierboven opgesomde voordelen.

Meer info?

Wens je meer info over of begeleiding bij het opmaken van een raamcontract zwakstroom? Neem dan contact op met onze expert Tim Opsomer via 050 40 45 30 of tim.opsomer@ingenium.be.