01 augustus 2022

Politiezone Antwerpen huist vanaf 2023 in een gloednieuw Mastergebouw

Vanaf 2023 huist de Politiezone Antwerpen in een gloednieuw Mastergebouw. De heel uiteenlopende functie maken het gebouw behoorlijk complex. Ingenium begeleidt en adviseert AG Vespa over alle (complexe) technische vraagstukken in het gebouw. 

Politiezone Antwerpen huist vanaf 2023 in een gloednieuw Mastergebouw

© Stéphane Beel Architects - Jaspers-Eyers & Partners

Het Mastergebouw wordt opgetrokken op de hoek van de Borsbeeksebrug met de Binnensingel in Berchem. De totale vloeroppervlakte van 78.000 m² is verdeeld over 10 bovengrondse niveaus (verdeeld over 2 ‘torens’ en een ‘sokkel’) en 4 ondergrondse bouwlagen (met onder andere uitgebreide parkeervoorzieningen). Vanaf 2023 zullen er meer dan 2.000 politiemedewerkers aan de slag zijn, en worden de overkoepelende diensten van de Politiezone Antwerpen er gecentraliseerd.

Naast een uitgebreide en flexibele kantooromgeving zullen in het gebouw ook specifieke politionele ruimtes een plaats krijgen (zoals gespreks- en verhoorlokalen, een arrestantenzone, sport- en trainingsruimtes en een telecommandokamer), net als een restaurant dat naast een grote atriumruimte ligt. Door de heel uiteenlopende functies is het gebouw behoorlijk complex. Uiteraard is er ook grote aandacht voor comfort en een aangename werkomgeving enerzijds, maar anderzijds ook voor de uitgebreide veiligheidsvoorzieningen die door de specifieke aard van het gebouw nodig zijn.

Het gebouw wordt binnen een DBFM-overeenkomst uitgevoerd door Post X LPA NV, die het mastergebouw ontwerpt, bouwt, financiert en onderhoudt. AG Vespa treedt op als opdrachtgever en aanbestedende overheid voor de stad Antwerpen en de Politiezone Antwerpen, en verhuurt het complex aan de politie.

De rol van Ingenium in dit project is die van technisch adviseur voor AG Vespa, samen met onze collega’s van Freestone voor het bouwkundige luik. Ingenium begeleidt en adviseert AG Vespa over alle (complexe) technische vraagstukken in het gebouw. Dit doen we vanaf de ontwerpfase (met het mee-evalueren van technische ontwerpkeuzes en de uitwerking ervan), in de huidige uitvoeringsfase (met controle van de technische kwaliteit en afwerkingsgraad van de installaties) en straks met een uitgebreid commissioningtraject waarin de goede werking van de installaties zal getest en beoordeeld worden, om nadien het gebruikscomfort voor de politie te kunnen bewaken.