20 september 2022

Het KMSKA opent na 11 jaar opnieuw haar deuren na een allesomvattende restauratie én uitbreiding

Op 24 september 2022 opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten opnieuw haar deuren. Het museum sloot in 2011 voor een allesomvattende restauratie en uitbreiding. Ingenium stond het facilitair bedrijf van de Vlaamse Overheid bij tijdens het opleveringstraject.

Het KMSKA opent na 11 jaar opnieuw haar deuren na een allesomvattende restauratie én uitbreiding

Masterplan

Eén van de grootste en mooiste musea van Vlaanderen onderging een grondige renovatie en uitbreiding. De oude zalen kregen hun geroemde grandeur terug door een grootse opfrissing. Alle materialen werden maximaal gered en zorgvuldig opgeknapt.
De uitbreiding van het museum gebeurde niet op een klassieke manier. Zo werd er geen gebruik gemaakt van een aanbouw, maar werden de vier historische patio’s omgevormd tot tien hedendaagse zalen. Deze inbreiding is goed voor 40% meer exporuimte.

Stabiel klimaat

Het museum werd eveneens met splinternieuwe technische installaties uitgerust. De temperatuur en luchtvochtigheid zijn zeer belangrijke factoren bij het behoud van de kunstwerken.  Rubens heeft het graag niet te koud, niet te warm, niet te droog, niet te vochtig. Zoniet kan hij door de volgende generaties niet meer bewonderd worden. Daarom werd tijdens de restauratie gekozen voor een hoogwaardig klimaatsysteem ASHRAE-klasse A.

Het instellen van deze klimaatregeling is geen sinecure. Het facilitair bedrijf van de Vlaamse Overheid werd hierin begeleidt door Ingenium. Het klimaatsysteem werd een jaar lang uitgetest zodat het museum tijdens elk seizoen zijn stabiliteit kan behouden. Ingenium monitorde in die eerste maanden continu de installaties via het gebouwenbeheersysteem en stuurde bij waar nodig.

Onderhoud

Dergelijke ingewikkelde installaties vragen een zeer specifiek onderhoud. Het museum werd hiervoor begeleid door Ingenium in het kiezen van de juiste onderhoudsfirma. Dit wordt gedaan aan de hand van het opstellen van onderhouds- en beheerplannen met strikte voorwaarden en SLA’s (Service Level Agreement). Het correct uitvoeren van het onderhoud wordt eveneens verder opgevolgd door Ingenium tijdens maandelijkse opvolgvergaderingen.

Meer info?

Lees meer over de verbouwing op de website van KMSKA.