27 januari 2023

Kunnen erfgoedinstellingen ook energiebesparende maatregelen toepassen?

Blijft de energiefactuur bij jou ook een pijnpunt? Ook voor collectiebeherende cultureel-erfgoedinstellingen is dit het geval. Door de nood aan collectiezorg kunnen deze instellingen niet altijd energiebesparende maatregelen toepassen. Verschillende collectiestukken hebben nu eenmaal een 'voorkeursklimaat'. Dit voorkeursklimaat zorgt ervoor dat de collectiestukken goed bewaard kunnen worden voor volgende generaties.

Kunnen erfgoedinstellingen ook energiebesparende maatregelen toepassen?

Klimaatverklaring erfgoedinstellingen

Verschillende Belgische en Nederlandse instanties verenigden hun krachten tot het samenstellen van een klimaatverklaring voor erfgoedinstellingen. Het doel van deze klimaatverklaring is dat erfgoedinstellingen zich gesteund voelen om hun binnenklimaat onder de loep te nemen en daar waar mogelijk (iets) bredere bandbreedtes voor vocht en temperatuur toe te passen. 

Het document is erop gericht om de instellingen op relatief korte termijn wat financiële ademruimte te kunnen geven. Hiermee hopen we eveneens de blikken te verruimen en om dit als een kans te zien om ons energiebeleid als sector in vraag te stellen.

Je kan de klimaatverklaring hier terugvinden.

Meer info

Meer weten over erfgoedinstellingen? Neem contact op met Eddy De Baets via 050 40 45 30 of eddy.debaets@ingenium.be.