02 februari 2023

Wat houdt de verplichting van zonnepanelen voor grote elektriciteitsverbruikers in?

De Vlaamse regering verplicht vanaf 30 juni 2025 dat gebouwen met een groot elektriciteitsverbruik een minimale hoeveelheid zonnepanelen plaatsen. Gezien de voorbeeldrol die de publieke sector vormt, wordt de afnamedrempel voor deze gebouwen vier keer strenger bepaald. Het referentiejaar voor dit verbruik wordt genomen in 2021 of later indien de drempel toen nog niet werd overschreden.  

Wat houdt de verplichting van zonnepanelen voor grote elektriciteitsverbruikers in?

Vlaanderen wil immers de afhankelijkheid van Russisch gas sneller terugdringen en de uitrol van hernieuwbare energie versnellen. Hiertoe verplicht Vlaanderen als onderdeel van dit streven om een minimum deel van hun horizontale dakoppervlakte (=meetbare oppervlakte op een grondplan of luchtfoto) te bedekken met zonnepanelen.  

Voor wie is deze verplichting van zonnepanelen?

Vanaf 30 juni 2025 zullen grote elektriciteitsafnemers die op jaarbasis meer dan 1.000 megawattuur afnemen van het elektriciteitsnet in principe een deel van die stroom op hun eigen dak moeten produceren aan de hand van zonnepanelen. De installatie moet tegen deze datum ook al in dienst gesteld zijn.  

Voor alle publieke gebouwen is de afnamedrempel strenger bepaald op 250 megawattuur. Onder de definitie van publieke gebouwen worden verstaan: gebouwen van de federale, Vlaamse , provinciale en gemeentelijke overheden, maar ook overheidsbedrijven, onderwijsinstellingen, welzijnsvoorzieningen en gezondheidsvoorzieningen worden onder deze definitie samengebracht.  

Wat houdt de verplichting in?

Indien de afnamedrempel werd overschreden in 2021 geldt de regel dat er tegen 30 juni minimaal 12,5 Wp per m² horizontale dakoppervlakte moet liggen. Dit is de dakoppervlakte die zichtbaar is vanuit een grondplan/luchtfoto en houdt bijgevolg geen rekening met ongeschikte dakdelen voor zonnepanelen. Indien de drempelwaarde later wordt overschreden dan 2021 gaat de verplichting in tegen 1 januari van het vierder kalenderjaar erna.  

De verplichting wordt ook stelselmatig strenger: vanaf 2030 wordt dit 18,75 Wp/m² en in 2035 25 Wp/m². Daarnaast wordt ook de drempelwaarde voor publieke gebouwen vanaf 2026, 100 MWh in de plaats van 250 MWh.  

De zonnepanelen hoeven niet op het dak geplaatst te worden, maar kunnen ook bijvoorbeeld op gronden, carports, fietsenstallingen of op het water komen. Daarnaast bestaan er ook uitzonderingsmaatregelen zoals het plaatsen van een windturbine, bio WKK of een participatie in hernieuwbare energie. Verder bestaan er ook bepaalde uitstelregels indien een dak gerenoveerd dient te worden, een gebouw dient gesloopt te worden of een nieuw gebouw wordt bijgeplaatst. 

Hoe pas ik deze integratie van zonnepanelen toe?

Ingenium Group kan u ondersteunen in het ganse proces. U kunt bij ons terecht voor de opmaak van patrimoniumscans, energiestudies en het ontwerp van de PV-installaties. 

Wil je graag meer weten over onze diensten met betrekking tot integratie van zonnepanelen of wil je graag voorsprong nemen in de uitrol van hernieuwbare energie op uw site? Neem dan contact op met Hannes Stubbe via hannes.stubbe@ingenium.be of bel naar 050 40 45 30 voor een vrijblijvend gesprek en bespreek de mogelijkheden.