13 april 2023

Marinekazerne Bootsman-Jonsen in Oostende heeft ambitie om eerste fossielvrije kazerne te worden

Defensie plant een grootschalige renovatie van kazerne Bootsman-Jonsen in Oostende, een van belangrijkste opleidingscentra voor onze marine. De site krijgt een grondige renovatie en herinrichting, om de kwaliteit van de opleiding te bewaken en de site in een klap een stuk duurzamer te maken. Zo maakt Defensie zijn eerste stappen richting een fossielvrije kazerne.

Marinekazerne Bootsman-Jonsen in Oostende heeft ambitie om eerste fossielvrije kazerne te worden

Bron foto: portofoostende.be

Aansluiten op warmtenet

Om deze ambitie te kunnen waarmaken zal de kazerne op het warmtenet van Beauvent aansluiten. Dit warmtenet zal restwarmte leveren aan de site. De keuze van Defensie om aan te sluiten op het warmtenet en zo plotsklaps de site van duurzame warmte te voorzien is alvast een goede stap in de juiste richting. Defensie werd hierbij ondersteund in het opmaken van de fasering van de aansluiting.  Ook werd er een plan voorzien om de continuïteit van de warmtevoorziening te garanderen.

Masterplan houdt rekening met toekomstige wijzigingen

Ingenium werkte voor dit project het masterplan voor warmte en elektriciteit uit. In dergelijk masterplan wordt een langetermijnvisie uitgewerkt waarbij gefaseerde investeringen in energievoorzieningen op korte en lange termijn in kaart worden gebracht.

In dit project werd de planning van tijdelijke aansluitingen, tijdelijke stookplaatsen, de ruimte daarvoor en de mogelijke manieren om die ruimte later opnieuw te benutten zijn door het masterplan afgedekt.

Ook de nodige stappen voor de elektriciteitsvoorzieningen werden uitgewerkt om de site gefaseerd te kunnen ombouwen. In het masterplan werd rekening gehouden met de nieuwe en bijkomende functies en voorzieningen voor de laadinfrastructuur. Er werden een aansluiting, transformatorcabines, tracés en gefaseerde stappen vastgelegd. Tenslotte werd Defensie ondersteund bij het inschatten van de kosten voor de technieken binnenin dit masterplan.

Meer info

Graag meer info over het opstellen van een masterplan? Wil je ook graag jouw site verduurzamen? Neem gerust contact op met thomas.koch@ingenium.be of bel naar 050 40 45 30.