02 april 2018

Nieuwbouwziekenhuis AZ Zeno up and running

Nieuwbouwziekenhuis AZ Zeno up and running

Eind maart werd de gloednieuwe ziekenhuiscampus van AZ ZENO aan de Kalvekeetdijk in Knokke-Heist in gebruik genomen door patiënten, medisch en paramedisch personeel en ondersteunende diensten. Ze leven en werken voortaan in een ‘healing environment’. Ingenium staat de gebouwbeheerder bij in de opvolging en optimalisering van het comfort dat door innovatieve en duurzame technieken wordt gegarandeerd.

Architectuur

Op architecturaal vlak is AZ ZENO een absolute blikvanger in de ziekenhuiswereld. In de geest van René Magritte oogt het gebouw surrealistisch, zwevend boven het landschap. De technieken, die een eigentijds zorgconcept ondersteunen, moesten dan ook zorgvuldig worden ingepast in het futuristisch ontwerp. Zo gebeurt de klimaatregeling via koelplafonds waarbij verwarming en koeling per kamer kan worden ingesteld. Zonnewering, multimediasystemen en wifi en 4G-dekking binnen het volledige ziekenhuis zorgen voor een comfort ‘comme chez soi’. Een performant en redundant datanetwerk maakt vlotte en efficiënte communicatie op zorgvlak mogelijk. En op basis van trafiekstudies werd ook de toegankelijkheid van het gebouw geoptimaliseerd met onder meer slimme liften.

Techniek

Nu het ziekenhuis in gebruik is, moeten de technische installaties permanent blijven voldoen aan de comforteisen en is efficiënt beheer belangrijk. Ingenium nam daarvoor de nodige voorzorgen met een eigen methodiek, gebaseerd op de ASHRAE guideline 0-2013. De bijzonder complexe installaties in het gebouw werden voor de oplevering door een ervaren commissioning expert grondig gemeten en getest, gecontroleerd en gedocumenteerd. Ook met de bereikbaarheid van de verschillende technieken en de onderhoudsnoden en intervallen werd rekening gehouden. Het beheer van de overkoepelende technische uitrustingen gebeurt sinds de ingebruikname door een externe partij. Via het gebouwenbeheersysteem monitoren wij de installaties wel vanop afstand, om de gebouwbeheerder bij te staan in de opvolging, verbetering en optimalisering van het comfort.

Het ontwerp van de technieken speelt ook in op toekomstige evoluties in de gezondheidszorg, waarbij minder ziekenhuisbedden zullen nodig zijn. In AZ ZENO zal de ombouw voor alternatief gebruik makkelijk en efficiënt kunnen gebeuren, zonder impact op het comfort.

Meer informatie kan verkregen worden via ing. Bram Schietgat: bram.schietgat@ingenium.be - 050 40 45 30