14 juni 2018

WELL @ WORK

WELL @ WORK

Ingenium moedigt de duurzaamheidsrevolutie aan en blijft binnen de bouwwereld een voortrekkersrol opnemen.  Gebouwen dienen voor ons niet alleen energiezuiniger, maar ook nog gezonder te worden. Ze  bestaan liefst uit circulaire materialen en als het even kan geven ze daarbovenop een ecologische boost aan de directe omgeving.

Om de bomen door het duurzaamheidsbos te blijven zien worden ‘duurzaamheidslabels’ gebruikt. Deze labels ‘meten’ duurzaamheid door verschillende thema’s te bekijken en ze onderling te waarderen. Op deze manier wordt het mogelijk om 1  globale duurzaamheidsscore te vormen.

In Europa is BREEAM het meest gebruikte duurzaamheidslabel. Ingenium heeft dan ook verschillende gecertificeerde BREEAM assessoren in huis en begeleidde in het verleden al ettelijke projecten. Naast de assessoren, die onpartijdig moeten blijven en dus geen invloed mogen hebben op het ontwerp, beschikt Ingenium ook over geaccrediteerde professionelen. Deze professionelen ontzorgen de bouwheer en nemen de leiding van het ontwerpproces.

Een duurzaam gebouw is echter niet per definitie ook een gezond gebouw. We brengen tot 90% van onze tijd door in gebouwen waarvan het grootste deel in onze werkomgeving. We eten, drinken, ademen, lezen en luisteren op onze  werkplek. . Mag een werknemer dan ook verwachten van zijn werkgever dat hij zorgt voor een gezonde en stimulerende werkomgeving? En hoe kan die werkgever dit bereiken en kenbaar maken?

Het WELL-keurmerk, new kid on the block onder de duurzaamheidsmeters, biedt op al deze vragen een antwoord. Waar labels als BREEAM zich eerder richten op gebouwen, focust WELL zich op de gezondheid van gebouwgebruikers. Dit uit zich o.a. in het oordelen over de kwaliteit van water, lucht, licht, voeding en ja, ook het management.

Er zijn zeven categorieën waarop een WELL-gebouw wordt beoordeeld, nl. Lucht, Water, Licht, Voeding, Fitness, Welzijn en Comfort. De voordelen van gebouwen waar werknemers zich prettig in voelen zijn enorm. Werknemers ervaren minder stress, ze zijn mentaal en fysiek gezonder, het ziekteverzuim daalt en de productiviteit stijgt. De verhoogde initiële bouwkost verdient zich op die manier snel terug.

Ingenium heeft sinds kort de eerste (!) vrouwelijke Belgische WELL AP in zijn rangen en is overtuigd van de meerwaarde die WELL zal bieden aan de bouwsector van de toekomst.

Meer info? Contacteer ons via info@ingenium.be!