Tweewaters - de Balk van Beel

Stadsontwikkelaar Ertzberg bouwt in de periode 2010-2020 aan de Leuvense Vaartkom, een 11 hectare grote stadswijk met 1200 nieuwe woningen. De wijk “Tweewaters” vormt een toonaangevend voorbeeld  inzake stedenbouw, architectuur en duurzaamheid.

Ertzberg werkt samen met de architecten Stéphane Beel en Xaveer De Geyter.  De wijk telt een brede waaier aan woonvormen: van theaterappartement tot zorgwoning.

Duurzaamheid wordt in dit project hoog in het vaandel gedragen.  Tweewaters wil zich profileren als een stadsdeel van de 21ste eeuw. De gebouwen worden gerealiseerd met een hoge isolatiegraad en zeer hoge luchtdichtheid. 

De eerste fase van het project start eind 2009 met wat genoemd wordt de “Balk van Beel”.  Dit is een 180 meter lang gebouw bestaande uit vier verdiepingen, met op de begane grond buurtondersteunende diensten en winkels, zoals crèches, traiteur, voedingswinkels.  De bovengelegen wooneenheden krijgen de beschikking over een thuisleveringskast met koelvak en worden aangesloten op een gemeenschappelijke Intracity-netwerk waarlangs diverse diensten (dokter, thuislevering, …) kunnen worden besteld. Dit gebouw werd definitief opgeleverd in augustus 2014.

Voor het project Tweewaters treedt Ingenium Energie op als energieadviseur en levert advies bij de uitwerking voor het concept van de energievoorzieningen.  Voor het eerste bouwproject Balk van Beel is Ingenium het technisch studiebureau voor de verschillende technieken. Dit gebouw is het eerste residentiële project is op het Europese vasteland dat de hoogste BREEAM score behaalt: 87,8%, goed voor een BREEAM outstanding score!

Bereikt E-peil: E60.