UGent - Sint-Pietersnieuwstraat

Naast het bestaande rectoraat en naast De Vooruit voorziet Universiteit Gent een nieuwbouw van ca. 12.000 m² die plaats biedt aan een aantal kantoren, labo's, administratie, vergaderfaciliteiten en studentgebonden diensten.

Naast het bestaande rectoraat en De Vooruit biedt dit gebouw van ca. 12.000 m² plaats aan kantoren en vergaderfaciliteiten voor studentengebonden diensten. Er wordt ook 1 groot auditorium voorzien van 1.000 plaatsen. Een mobiele hefwand van 30 ton laat toe om deze ruimte op te splitsen in 2 kleinere auditoria. Aan de voorgevel van het gebouw kan de UGent via een enorme lichtkrant van ca. 50 m lengte communiceren met de stad.

Ingenium stond in voor het ontwerp van deze 2 zeer specifieke en unieke elementen. Daarnaast werden ook alle technische installaties door Ingenium ontworpen, gaande van HVAC over elektrische installaties, sanitair, liften en de parkingventilatie. Daarbij werd vooral voor de HVAC-installaties veel aandacht besteed aan rationeel energiegebruik. Het kantoorgedeelte van het gebouw wordt geventileerd en gekoeld via opengaande ramen die modulerend gestuurd kunnen worden. Via deze natuurlijke ventilatie en nachtspoeling kan het comfort in het gebouw verzekerd worden quasi zonder enig energieverbruik. De sturing van dit systeem gebeurt op basis van een heleboel parameters, o.a. de binnen- en buitentemperatuur, de luchtkwaliteit, de windsnelheid en –richting, …

In de auditoria wordt adiabatische koeling voorzien, waardoor ook hier een aangenaam comfort kan gerealiseerd worden zonder overmatig energieverbruik.