Nieuw Havenhuis Antwerpen

Het Gemeentelijk Havenhuis Antwerpen wou hun versnipperde kantoorbehoeftes centraliseren in een nieuwbouw, in de buurt van de bestaande (en beschermde) gebouwen in 'het Eilandje' aan de Antwerpse haven.

Zaha Hadid Architects ontwierp hiervoor een fantastisch nieuw kantoorgebouw dat boven de bestaande gebouwen zweeft. Een ondergrondse parking van 2 verdiepingen werd voorzien onder het voorplein.

Ingenium stond in voor het ontwerp van de technische installaties in dit spectaculaire project. Duurzaamheid en energievriendelijkheid waren daarbij twee belangrijke sleutelbegrippen. Een concept, waarbij gebruik gemaakt werd van een BEO-veld en warmtepompen om het gebouw te koelen en te verwarmen via koelplafonds en koelbalken, werd uitgewerkt.

Er werd maximaal bespaard op waterverbruik door o.a. het toepassen van waterloze urinoirs en aanwezigheidsdetectie.  De verlichting wordt volledig via KNX gestuurd, met maximale daglichtsturing. Dit alles resulteert in een K-peil van 45 en een E-peil van 75 voor het nieuw bouwvolume. Het totale project haalt ook een Breeam 'very good' score.

Ingenium won voor dit ontwerp de publieksprijs in de 2020Challenge 2011.  Dit is een wedstrijd voor innovatieve ingenieursbureaus die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen.