De Zande - Technische uitrusting

Het complex betreft een cluster die een samenhangend geheel vormt tussen gerenoveerde gebouwen en een nieuwbouw die bestemd zijn voor de Bijzondere Jeugdzorg.  Het project werd gerealiseerd in samenwerking met OSAR architecten.

In totaal zijn er 4 gebouwen voorzien waarvan één nieuwbouw waarin 4 leefgroepen zijn voorzien met telkens 4 kamers, één crisisruimte alsook de leefruimtes (keuken, living en polyvalente ruimte).  Per leefgroep is tevens een opvoederslokaal voorzien.

Tevens zijn een aantal van de historische gebouwen gerenoveerd waarin voornamelijk ondersteunende en therapieruimtes zijn ondergebracht.

  • Succursale: hierin bevinden zich een sportzaal, bureauruimtes alsook enkele klaslokalen.
  • Schooltje: hierin bevinden zich praktijklokalen.
  • Conciërgebouw: hierin bevinden zich therapielokalen en landschapskantoren.

Tussen de nieuwbouw en de succursale bevindt zich een caniveau waarin de nutsvoorzieningen verlopen. Vanuit deze caniveau zijn er aftakkingen naar de school en het conciërgegebouw. Een uitgangspunt van het project was om een zeker veiligheidsniveau te integreren in de gebouwen en de perimeter maar dit zo onopvallend mogelijk om de huiselijke sfeer te benadrukken.

Er werd ook sterk ingezet op duurzaamheid en dit zowel op vlak van bouwfysica als van de technische installaties.  Zo wordt de verwarming in basis gerealiseerd via een warmtepomp met BEO-veld waarmee in de zomerperiodes ook passief wordt gekoeld.  De productie van sanitair warmwater wordt hoofdzakelijk gerealiseerd via zonneboilers. De ventilatie is volledig via systeem D (mechanische pulsie en extractie).  Er werd ook een PV-installatie voorzien.