BOZAR - Herconditionering zuidelijke daken en tentoonstellingscircuit zuid

Met bijzondere aandacht aan het behoud van de akoestische kwaliteit van de aangrenzende zaal Henry Le Boeuf, werd het zuidelijk tentoonstellingscircuit van BOZAR ontmanteld en voorzien van nieuwe installaties voor elektriciteit en klimaatregeling.

 

Na de renovatie van het noordelijk tentoonstellingscircuit werd in Bozar nu ook het zuidelijk tentoonstellingscircuit aangepakt.

Dit gedeelte bevindt zich op niveau 1, rond de koepel van de zaal Henri Leboeuf, de zaal waarin jaarlijks de Koningin Elisabethwedstrijd plaatsvindt. Net zoals het noordelijk circuit, zijn de zalen voorzien van een volledig geautomatiseerde installatie voor klimatisatie met permanente controle van temperatuur en relatieve vochtigheid. Een bijzondere uitdaging hierbij was de integratie van de luchtgroepen in de architectuur met behoud van het karakter van de dakstructuur en vooral het behoud van de akoestische randvoorwaarden van de Henri Leboeufzaal die geldt als één van de beste ter wereld. De zalen werden ook nog voorzien van elektrische installaties en de nodige beveiliging tegen brand en diefstal.

Deze uitdaging werd met brio volbracht en mocht onder meer reeds topwerken van de schilder El Greco ontvangen.