STAM Gent

Het voormalige Bijlokemuseum is na jarenlange renovatie en grondige metamorfose omgedoopt in het Stadsmuseum Gent, kortweg STAM.

De voormalige veertiende-eeuwse Cisterciënzerabdij op de Bijlokesite voldeed in zijn bestaande vorm niet meer om hierin een moderne en hedendaags museum te huisvesten.  Om het gebouw geschikt te maken voor zijn museumfunctie volgde een grondige renovatie, waarbij echter de kern van de abdijstructuur behouden werd. Op de binnenplaats is een nieuw glazen en sober inkomgebouw gebouwd om de toegang tot het museale circuit te vereenvoudigen.  Een permanente tentoonstelling, verspreid over zes zalen, gidst de Gentenaar en toerist doorheen de geschiedenis van de stad Gent. Dit gebeurt aan de hand van moderne multimediale en interactieve technieken.  Het parcours start in het nieuwe inkomgebouw op de eerste verdieping waar het pronkstuk van het museum zich bevindt : een lichtvloer bestaande uit bijna 5.000 LED-lampen waarin een 260 m² grote en haarscherpe luchtfoto van de stad is geïntegreerd.

Ingenium stond in voor het ontwerp en de opvolging van de uitvoering van alle technische installaties van het nieuwe stadsmuseum, waarbij de integratie van de technische installaties en de flexibele werking in functie van wijzigende museale opstelling belangrijke accenten kreeg. Zeker te vermelden waard is bovendien dat het nieuwe inkomgebouw is gedimensioneerd volgens het principe van een lagetemperatuurverwarming aangesloten op een energiezuinig verwarmingssysteem op basis van een BEO-veld en warmtepomp.