Maes & Boerenboomplein

Het project Maes- en Boereboomplein te Knokke-Heist omhelst de afbraak van het bestaande gemeentehuis en het ontmoetingscentrum de Ravelingen, de bouw van een nieuw ‘Community House’ en de heraanleg van het plein. Het nieuw te bouwen ‘Community House’ bestaat uit één groot volume van 13 verdiepingen rond een centrale patio, waarin niet alleen appartementen, maar ook publieke functies zoals bibliotheek, gemeenteraadzaal en een multifunctionele evenementenzaal gehuisvest zullen worden. Naast het torengebouw wordt er ook nog een laagbouw opgetrokken die ruimte zal geven aan handelszaken, en wordt het volledige plein heraangelegd.

Het conceptontwerp is van de hand van de bekende Parijse architect Jakob Macfarlane, waar Ingenium in bouwteamformule met ontwikkelaar CAAAP en uitvoerder Artes het op heden iconische ontwerp verder vorm zal geven. Het Community House wordt een nieuwe ‘landmark’, op 300 meter van de zee en het station, in het hart van Heist. De toren met centrale patio heeft een footprint van 1.600 m² en is 13 verdiepingen hoog.

Het project garandeert een unieke invulling waar architectuur, duurzaamheid en beleving centraal staan. Om het duurzaamheidsaspect naar een hoger niveau te tillen is voorzien in een BEO-veld dat onder het plein wordt aangelegd. Iedere gebruiker wordt via een warmtepomp gekoppeld op dit centrale warmte- en koudenet, zodat ook comfort tijdens de zomermaanden gegarandeerd blijft. Voor het gebouw wordt gestreefd naar het BEN-label, zijnde een Bijna Energie Neutraal gebouw.

Het volledige project wordt in een BIM model gecoördineerd tussen architectuur, stabiliteit en technieken. In samenspraak met Artes maakt Ingenium in dit project ook de specifieke uitvoeringsmodellen technieken op, die op de werf gebruikt zullen worden.