Energiestrategie Terhills Eisden

LRM (Limburgse Reconversie Maatschappij) bouwt samen met hun partner Center Parcs op de site te Dilsen-Stokkem/Maasmechelen het project Terhills. 

Dit project omvat de bouw van 250 vakantievilla’s incl. centrale faciliteiten (Aqua mundo en Country Club). Ze wensen advies bij de strategische keuze van het energieconcept.
 
De studie “Energiestratie Terhills” omvatte de keuze van het energieconcept (Thermisch en elektrisch) van 250 vakantiewoningen gekoppeld aan centrale faciliteiten (zwembad, countryclub,…). Ingenium begeleidde LRM bij de keuze van dit energieconcept.
 
De voorgestelde concepten werden getoetst op twee niveaus: Rendabiliteit (CAPEX/OPEX) en Duurzaamheid (CO₂). Via een kwalitatieve en kwantitatieve analyse is in samenspraak met LRM uit een longlist de technieken geselecteerd  die voor dit project het meest aangewezen leken. Als aanvulling op deze scenario’s is teven de toepassing van een DC-net op de site onderzocht.
 
Ingenium begeleidde tevens de uitwerking van een grootschalige PV-installatie.  Hierbij werden 6 mogelijke locaties op de site gedetailleerd bestudeerd naar technische en financiële haalbaarheid.
We vermelden o.a. de inplanting op één van de terrils, de plaatsing op een vliegasstort en drijvende PV-installaties.
 
Bij de verdere ontwikkeling wordt ook bekeken hoe de PV-installatie in een DC-net kan worden ingekoppeld en hoe het systeem als een totaal local energy community kan functioneren.  Op de site is reeds een batterij geplaatst die ondersteunende diensten (R1) aanbiedt aan Elia.