SvM - Het Labyrint en de Wingerd Gent

Ingenium werkte mee aan dit project dat in een Design & Build concept werd gerealiseerd.

Dit D&B-project betreft een nieuwbouw van een secundaire school in Gent met klas-en vaklokalen, refter, polyvalente ruimte en technische ruimte en een sportzaal. Daarnaast voorziet het project de aanleg van omgevingswerken met onder andere een overdekte speelplaats, een open speelplaats, een fietsenstalling.
 
Vanuit energetisch oogpunt werd in eerste instantie gezocht naar een optimale schil van het gebouw. Via een doordacht ontwerp, konden we een performante schil creëren, welke de energiebehoefte zo maximaal mogelijk beperkt. Dit werd gerealiseerd door compact te bouwen, bepaling van een optimaal glasoppervlakte, een doorgedreven isolatie en aandacht voor detaillering van bouwknopen alsook de keuze voor een performante zonwering op oriëntaties oost, zuid en west.

Door het creëren van een performante schil kunnen we de energievraag voor koude en warmte sterk reduceren, zelfs in die mate dat een aanvaardbaar comfort werd gecreëerd zonder toepassing van actieve koeling. Schoolgebouwen zijn kenmerkend voor een aanzienlijk elektriciteitsverbruik vanwege de energie voor verlichting en ventilatie. Een PV-installatie moet hier ook de nodige gratis stroom opwekken, om deze hulpstromen maximaal te reduceren. Het gebouw scoort op vlak van K-en E-peil een score K25 - E62.