KU Leuven campus O&N haalbaarheidsstudie fossielvrij

Campus Gasthuisberg omvat naast het universitair ziekenhuis een groot aantal gebouwen van de KU Leuven gericht op onderzoek en onderwijs van de Faculteit Geneeskunde.

KU Leuven campus O&N haalbaarheidsstudie fossielvrij

Op deze KU Leuven campus staan diverse grote bouw- en renovatieprojecten gepland zoals de renovatie van labogebouw O&N1 uit de jaren ’70 (ca. 40.000 m², studie technieken door Ingenium) en een uitbreiding van labogebouw O&N2. De universiteit grijpt deze beide grote projecten aan om ook de warmteproductie van deze gebouwen met grote warmtepompinstallaties (2,0 MW en 0,7 MW thermisch) fossielvrij te voorzien.

 

Op vraag van de KU Leuven onderzocht Ingenium of deze nieuw geplande warmtepompinstallaties bijkomend zeven bestaande omliggende gebouwen duurzaam kunnen verwarmen, om zo een belangrijke stap te zetten richting een fossielvrije campus. Door het aanleggen van een laag temperatuur warmtenet op 50 °C doorheen de campus kunnen de geplande warmtepompen immers extra duurzame warmte produceren zonder een al te grote bijkomende investering. Dit is geen evidente oefening door de uiteenlopende CV-temperatuurregimes die vandaag in de diverse gebouwen worden gehanteerd.

 

Ingenium simuleerde de warmtevraag van de diverse gebouwen en de werking van het laag temperatuur warmtenet, bekeek de mogelijke energiewinsten, maakte de financiële rendabiliteitsoefening en werkte de hydraulische en regeltechnische concepten uit. Uit de studie blijkt dat op deze manier de aardgasvraag van de betrokken gebouwen met meer dan twee derde kan dalen, en de CO2-uitstoot voor verwarming kan dalen met bijna 700 ton per jaar, zonder dat er extra warmtepompvermogen moet bijgeplaatst worden!