Theatertechnieken

Cultuur is de artistieke zuurstof voor het hoofd, het hart en de ziel van de mens. Het plannen,  ontwerpen en bouwen van complexe gebouwen voor dans, muziek en theater vergt echter heel wat expertise. De kunst om een ruimte voor podiumkunsten te doen zinderen en toeschouwers in binnen- en buitenland een onvergetelijke ervaring te bieden, staat centraal bij TTAS theaterbouw.

Het onafhankelijk studiebureau werd opgericht in 1997. Met realisaties in België (onder meer De Singel in Antwerpen, C-Mine in Genk, CC Muze in Heusden-Zolder en CC De Factorij in Zaventem) en het buitenland (Alvéoles in Saint-Nazaire (F) en cultuurcluster Turbina en de restauratie van de Nationale Opera, allebei in Tirana (AL)) is het een vaste waarde in de culturele wereld. Sinds 2019 vaart TTAS theaterbouw onder de vlag van Ingenium.

Uniek aan TTAS theaterbouw is dat we twee expertises combineren. We kunnen enerzijds de architect adviseren over het concept van de zaal en de zaalomgeving. Hoe wordt een cultuurzaal ruimtelijk het best opgebouwd? Wat zijn ideale zichtlijnen, podiumafmetingen en gangpadbreedtes? En hoe zorgen we ervoor dat de interne en externe technici makkelijk kunnen opbouwen en afbreken en in optimale omstandigheden hun job doen? Anderzijds leveren we advies over alle mogelijke theatertechnische installaties zoals geluid, licht, projectie, trekkenwanden (al dan niet computergestuurd), bruggen, (telescopische) tribunes en podiumvloeren. Degelijk en duurzaam is de leidraad, net als flexibel, storingvrij en geruisloos. De ideale setting creëren om de artiesten naar topprestaties te leiden en het publiek in vervoering te brengen, is het einddoel.

De twee expertises –  ruimtelijke scenografie en theatertechnieken – kunnen ook apart worden geconsulteerd. Maar hun complementariteit is een garantie voor een publieksgebouw dat optimaal functioneert dankzij een goede integratie van de technieken in de architecturale vormgeving.