Bouwfysica en dynamische simulaties

Dat een prachtig ontwerp ook ná de effectieve realisatie maximaal presteert op energievlak, blijkt in de praktijk niet altijd evident. Daarom zorgt Ingenium Building Physics & Simulations voor een optimalisatie van het gebouw in de ontwerpfase. Met simulaties op het vlak van energie, daglicht en thermisch comfort worden oplossingen voorgesteld die esthetisch én energetisch effectief zijn.

Simulaties worden vaak al in de meest prille fase van een bouwproject toegepast, wanneer de eerste ideeën vorm krijgen. Dit is bijzonder nuttig, omdat de oriëntatie van een gebouw cruciaal kan zijn voor de latere energieprestaties. Ook verder in het proces worden simulaties gebruikt tot het ontwerp helemaal af is.

Ook bij bestaande gebouwen zijn simulaties een nuttige tool. De energieverbruiken uit het nieuwe ontwerpmodel worden dan vergeleken met de huidige situatie. Op basis van dynamische simulaties van de verschillende parameters worden optimalisaties voorgesteld om het energieverbruik te verminderen. Omdat daglichtinval, thermisch comfort en energieverbruik elkaar onderling beïnvloeden, is dit niet mogelijk met de klassieke statische manier van analyseren.

Simulatiesoftware wordt ook gebruikt in het kader van EPB-certificatie en voor het uitrekenen van bouwknopen in de structuur van het gebouw. Zeker bij renovaties en energieaudits van bestaande gebouwen en onroerend erfgoed, is het belangrijk de bouwfysische gevolgen van bepaalde energie-ingrepen – zoals het risico op condensvorming bij binnenisolatie – vooraf correct in te schatten.

INGENIUM probeert steeds de toepassing van áctieve koeling te vermijden door alternatieven aan te reiken die energievriendelijker en duurzamer zijn. Zomercomfortsimulatie is dan ook standaard in elk project. Voor uitgebreide projecten of het behalen van een BREEAM-label kunnen de simulaties naar wens worden uitgebreid.

We werken ook mee aan beleidsstudies in opdracht van overheden. Zo gebruikten we onze kennis en expertise onder meer om EPB-evaluatietools te ontwikkelen die bruikbaar en effectief zijn.