Theaterbouw

TTAS theaterbouw werd in 1997 opgericht en is sindsdien een vaste waarde in de culturele wereld. Als onafhankelijk studiebureau zijn ze specialisten in het opzetten en vormgeven van zaalgebouwen door middel van gedetailleerde studies. Sinds juli 2019 zet TTAS theaterbouw zijn activiteiten verder onder de vleugels van Ingenium. Samen gaan we voor niet minder dan uitmuntendheid.

Het is er TTAS theaterbouw altijd om te doen geweest om prachtige zalen te bouwen. De kunst om een ruimte voor podiumkunsten te doen zinderen, staat centraal, door de brug te slaan tussen de wereld van de artiesten en die van het bouwen.

De essentie van theaterbouw is zorgen voor een geschikte ruimte voor voorstellingen en concerten, een zaal die mensen bij elkaar brengt om samen te genieten van een culturele belevenis. Het correct toepassen van theatertechnische installaties op zich volstaat niet om een goede zaal te (ver)bouwen. Alle andere functies van het gebouw dragen in niet onbelangrijke mate bij aan het goed functioneren van het theater voor bezoekers, kunstenaars en techniekers.

Het ontwerpen, plannen en bouwen van complexe gebouwen geschikt voor podiumkunsten zoals dans, muziek en theater vergt heel wat expertise. TTAS theaterbouw kan hier een duidelijke meerwaarde bieden aan het ontwerpteam. Ervaringen uit de industrie en het theater worden samengebracht in oplossingen voor culturele voorzieningen die hun waarde in praktisch gebruik reeds hebben bewezen. Het kritisch aftoetsen van de wensen van de gebruikers vanuit onze praktijkkennis kan tekortkomingen die later moeilijk te herstellen zijn helpen vermijden. Zo zal het over- of onderschatten van de capaciteit van een zaal het gebouw gedurende zijn hele levensduur blijven bepalen.

We reiken klanten ook expertise aan over de architectuur van de zaal en de zaalomgeving. Hoe wordt een cultuurzaal het best opgebouwd? Wat zijn ideale zichtlijnen, podiumbreedtes en toneelopeningen? En welke afmetingen moeten de gangpaden en de zetels hebben om een maximale zaalcapaciteit te combineren met optimaal comfort voor de cultuurliefhebber? Maar ook: hoe halen we een voorstelling vlot uit de vrachtwagen tot op het toneel, op een manier die zowel voor de techniekers van het huis als voor externe techniekers aangenaam is?

Zowel in nieuwbouw- als in verbouwingsprojecten wordt samengewerkt met het ontwerpteam van architecten en ingenieurs, in nauw overleg met opdrachtgevers en gebruikers. Dit vanaf de eerste schetsen en gesprekken tot aan de ingebruikname van het gebouw, en steeds met grote aandacht voor timing en budget. Het resultaat zijn publieksgebouwen die optimaal functioneren dankzij een goede integratie van de technieken in de architecturale vormgeving. 

Bekijk hier het volledige portfolio van TTAS.