CO₂-neutraliteit

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de wereldwijde CO2-uitstoot en het overgaan naar CO2-neutrale gebouwen is een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. In de bebouwde omgeving betekent dit dat gebouwen op een manier ontworpen, gebouwd en beheerd worden waarbij er netto geen CO2-uitstoot ontstaat. Dit zou betekenen dat alle CO2-uitstoot die door het gebouw wordt geproduceerd, zoals bij verwarming, koeling en elektriciteitsgebruik, wordt gecompenseerd door een gelijkwaardige hoeveelheid CO2-opname of -reductie elders.

Er zijn verschillende strategieën die toegepast kunnen worden om CO2-neutraliteit in gebouwen te bereiken. Een belangrijke strategie is het verbeteren van de energie-efficiëntie van het gebouw. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden, zoals het gebruik van hoogrenderende HVAC-systemen, isolatie en verlichting, en het toepassen van passieve zonnedesignprincipes. Door het verminderen van de hoeveelheid energie die nodig is om het gebouw te laten functioneren, kan de CO2-uitstoot sterk verminderd worden.

Een andere strategie is het overstappen op schonere energiebronnen, zoals zon- of windenergie, voor verwarming, koeling en elektriciteit. Dit kan gedaan worden door middel van op-locatie opwekking, zoals het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het gebouw, of door energie te kopen vanaf externe, hernieuwbare energiebronnen.

Bouwontwerp speelt een belangrijke rol in het reduceren van CO2-uitstoot en operationele kosten. Groene daken, schaduwgevende elementen, bedienbare ramen en natuurlijke ventilatie zijn enkele van de ontwerpprincipes die helpen de temperatuur en energieverbruik te regelen.

Industriële spelers, retailers met diverse filialen en overheden met een uitgebreid vastgoedpatrimonium zien steeds meer de voordelen en zelfs de noodzaak van inzetten op hernieuwbare energie om klimaat- en/of duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Alleen, hoe begint u aan zo’n complex project, welk onafhankelijk advies laat u een juiste en marktcomforme keuze maken en hoe zorgt u voor een optimale werking van de installaties op de lange termijn? Onze gespecialiseerde kennis en ervaring ontzorgt u tijdens het hele traject en optimaliseert uw opbrengsten.