Smart buildings

‘Smart buildings’ vinden steeds meer ingang. Toch blijkt het begrip heel uiteenlopende invullingen te krijgen. Ingenium legt vast wat zo’n ‘smart and sustainable work and living environment’ precies is en brengt met consultancy en engineering projecten naar een hoger ambitieniveau.

Voor Ingenium telt een smart building drie belangrijke aspecten. Eerst en vooral is er de integratie van de speciale technieken. Diverse sensoren en meters, energie-, veiligheids- en besturingssystemen in het gebouw zijn gekoppeld aan een digitaal managementsysteem. Dat verhoogt door analyses en prognoses (al dan niet zelflerend via artificiële intelligentie) zowel de energiezuinigheid als het gebruiksgemak. Het gebouw staat echter niet op zich, maar wordt via het smart buildings management system op een derde niveau ook gekoppeld aan de smart city. Voor al deze duurzaamheidsaspecten vormt BREEAM* onze leidraad.

Voor de gebruiker van het gebouw nemen we de principes van WELL als maatstaf. In een smart building kan de gebruiker zélf ingrijpen in onder meer de omgevingstemperatuur, ventilatie, zonnewering of lichtsterkte boven de werkplek. Zo heeft hij mee de sleutel in handen om de kwaliteit, de gezondheid en het comfort van zijn werk- of leefomgeving te verhogen.

Derde aspect zijn de wensen van de opdrachtgever en de gebruiker, die van gebouw tot gebouw kunnen verschillen. Elke smart building zal daardoor anders zijn, van eenvoudig en uitgepuurd tot hightech. Vertrekpunt is telkens de ‘customer journey’: hoe beweegt de gebruiker zich door de dag in het gebouw?

INGENIUM adviseert opdrachtgevers over de mogelijkheden nog vóór de architect een eerste ontwerp maakt en zorgt daarna voor de engineering en opvolging van de werf. De meerwaarde van een smart building begint echter ná de oplevering, door te zorgen voor een lagere TCO van het gebouw en een grotere productiviteit van de gebruiker, die ook meer comfort ervaart.