Onze nie-geweune medewerkers

Door permanent nieuwsgierig te zijn en open te staan voor verandering zijn we een team dat nie geweune* is. 
* West-Vlaams voor: niet gewoon, uitzonderlijk, opmerkelijk.

Nancy Maes - Project Engineer

“Ik werk bij Ingenium sinds maart 2021, na een eerste job van een 12-tal jaar bij een installatiebedrijf. Omdat ik op zoek was naar iets anders, stelde een projectsourcingbureau een job bij Ingenium voor. Ik keek op de bedrijfswebsite welke projecten ze deden en waar ze voor stonden. Wat me vooral aansprak was het feit dat duurzaamheid hier in het DNA zit. Het is iets dat me zelf nauw aan het hart ligt. Daarna deed ik ook nog de CompanyMatch, waaruit bleek dat wat ik belangrijk vind in een job voor meer dan 90 procent matchte met Ingenium. Ik startte in een functie die van maart tot de zomer liep, maar een jaar later is het hier nog altijd druk en werk ik er vast.” (lacht)

“Als projectleider elektriciteit werk ik de sterkstroom – en bij kleinere projecten ook de zwakstroom – van een project van a tot z uit. Soms help ik een collega bij het ontwerp van PV-installaties en ik werkte ook al mee aan hoogspanningscabines. Een project begint bij de klant die een nieuw gebouw wil of een bestaand gebouw wil aanpassen of uitbreiden. Dan gaan we in dialoog en werken we een volledig plan uit. Op basis daarvan kan de klant een prijsvraag uitsturen bij de aannemers. Daarna vergelijken wij de ingediende prijzen en adviseren we de klant zodat hij een doordachte beslissing kan nemen. Bij kleinere projecten volg ik de werf zelf op. Voor grote projecten hebben we site supervisors.”

“In het voorbije anderhalf jaar werkte ik al mee aan projecten in ziekenhuizen, een school, een museum en op de site van het Grootseminarie in Brugge. En momenteel werk ik samen met een collega van ons zusterbedrijf Hoptimize ook aan een Franstalig project. Veel afwisseling en uitdagende projecten, dat is wat ik nodig heb. Hele dagen aan hetzelfde project werken of repetitief werk doen, zou niets voor mij zijn.” (lacht) “Het is bovendien leuk om ter plaatse te gaan om de beginsituatie te bekijken. Zo kom je ook wel eens op plaatsen waar je anders niet zou komen.”

“Een van de waarden van Ingenium is ‘we respect’, en dat brengt het bedrijf ook elke dag in de praktijk. Er is geen hiërarchie. Je kunt met iedereen praten en de collega’s luisteren echt naar je. Dat zorgt voor een goede werksfeer en een grote collegialiteit. Bovendien kun je echt bij je collega’s terecht als je vragen hebt. Ze nemen altijd de tijd om dingen uit te leggen en te helpen waar nodig. En als ze het zelf niet weten, verwijzen ze door naar de juiste persoon. Je merkt dat dit hier echt ingeburgerd is. Je krijgt nooit het gevoel van ‘zoek het zelf maar uit en trek je plan’.”

“Elke nieuwe medewerker krijgt een peter of meter en een coach. Bij de eerste kun je terecht met praktische vragen over de werking van het bedrijf, en die héb je in het begin echt wel vaak. In mijn vorige job had ik geen peter, maar met Dries moest ik me geen zorgen maken om hier snel mijn weg te vinden. Coach Luc is er dan weer voor al mijn technische vragen over concrete projecten. Ik heb wel al heel wat werkervaring, maar omdat ik in deze job de dingen vanuit een andere hoek benader, is het geruststellend om bij iemand terecht te kunnen als ik ergens vast zit of iets gewoon niet weet.”

“Ingenium is een werkgever die echt luistert naar wat je wil en nodig hebt. In het begin gaf ik aan dat ze gerust méér werk mochten geven,” (lacht) “maar een tijdje geleden had ik er te veel en kon ik niet meer mee. Daar werd echt iets mee gedaan, en nog kort op de bal ook. De planners van de projecten verschoven zaken die even konden worden uitgesteld, zodat er weer wat ademruimte vrijkwam en alles opnieuw haalbaar werd.”

“Ik heb hier al meer bijgeleerd dan in die 12 jaar bij dat installatiebedrijf, waar ik in een klein team werkte. Bij Ingenium zijn er veel collega’s, en elk heeft zijn of haar eigen specialisatie. Daardoor hebben we enorm veel kennis in huis.”

Stijn Van Den Hende - Project Officer

“Ik werk ondertussen 29 jaar bij Ingenium. Toen ik begon waren we bij de administratie met 3: een onthaalbediende, iemand voor de financiële administratie en ik kwam er toen bij voor de tekstverwerking, spelling en lay-out van alle documenten. Nu zijn we met 11 en heten we ‘Team Pilaar’. Dat groepeert alle ondersteunende diensten: onthaal, boekhouding, sales, communicatie, gebouwbeheer, juridische zaken en projectadministratie. De voornaamste evolutie in die 29 jaar is dat het qua werkwijze een andere job geworden is. Vandaag werken we veel efficiënter dan toen.”

“Mijn twee hoofdtaken zijn projectadministratie en offertes nazien. We werken mee aan veel overheidsopdrachten. Met een heel efficiënt softwarepakket maken we daarvoor administratieve bestekken op. Uit die bestekken halen we ook meetstaten: onze raming van de kostprijs van de installatie. Eenmaal de dossiers gepubliceerd zijn en aannemers een offerte indienen, kijk ik na of die rekenkundig kloppen en of alle nodige documenten in het dossier zitten. Daarnaast heb ik nog een hele waaier aan bijkomende taken. Zo beheer ik een deel van de facturatie binnen onze projecten, doe ik de laatste ‘redactionele check’ van allerlei teksten, geef ik nieuwe medewerkers een basisopleiding over onze administratieve werking, verzorg ik het e-mailklassement en spring ik regelmatig bij voor het onthaal en de telefonie. Daarnaast ben ik de ‘helpdesk’ voor collega’s die een beroep willen doen op mijn grondige kennis van Word, zorg ik dat onze website up-to-date blijft en verzorg ik ook mee de administratie voor de ‘quotations’: offertes die Ingenium indient om nieuwe projecten binnen te halen. Die polyvalentie zorgt dat het een heel boeiende job is, die blijft evolueren. Wat ik vandaag ken en kan, heb ik vooral op het werk zelf bijgeleerd.”

“Het leuke aan mijn job vind ik dat ik bepaalde taken beheers en heel efficiënt kan doen omdat ik ze al zo lang doe. Maar ik sta ook open voor niéuwe taken en uitdagingen, omdat je dan ‘fris’ blijft. Wat me nog meer voldoening geeft, is teamwork: de interactie met de collega’s en samen een opdracht tot een goed einde brengen.”

“Ik ben geen leidersfiguur en voel me goed in mijn functie. Ik ben een stille werker achter de schermen, en dat bevalt mij wel. Sociaal contact met de collega’s is voor mij wel heel belangrijk. Ik woon alleen, dus kom ik graag naar kantoor. Collega’s appreciëren mijn luisterend oor, en het feit dat ik dikwijls ook kan bijspringen. Sommigen zijn zelfs echte vrienden geworden, met wie ik in de vrije tijd ook wel eens een film of concert meepik.”

“Ingenium staat voor mij voor ‘positieve vibes’. Ik krijg er energie van om te kunnen meewerken aan projecten die ook in de maatschappij hun nut bewijzen. Hier ben ik ook helemaal anders beginnen kijken naar gebouwen. Vroeger zag ik die meer als een soort noodzakelijk kwaad, maar als je weet hoe een gebouw ontworpen wordt en wat daar allemaal bij komt kijken, verandert je blik. We hebben heel mooie projecten in onder meer overheidsgebouwen, ziekenhuizen en scholen, maar omdat ik zelf een grote cultuurliefhebber ben, vind ik projecten die we doen in concertzalen en musea de meest boeiende. De integratie van TTAS theaterbouw in de Ingenium Group kan dit alleen maar versterken. ”

“Het familiaal gevoel is hier echt geen loos begrip. Ingenium is een bedrijf met een hart, dat ook weet wie je als méns bent en daar rekening mee houdt. Ze vragen niet alleen regelmatig of je je hier op het werk goed voelt, maar ook hoe het thuis gaat. Toen mijn moeder met gezondheidsproblemen kampte en ik wat ruimte nodig had om haar te ondersteunen, kreeg ik daar veel begrip voor. Nicolas’ vader zei vroeger vaak tegen de medewerkers: ‘je bent familie’. En hoewel Ingenium vandaag veel groter is dan toen, is dat nog altijd het geval.”

Danny De Metsenaere - BIM Modeller

“Eind juni ga ik met pensioen, na een loopbaan van 43 jaar bij Ingenium. Na mijn studies bouwkunde A2 aan de Academie in Brugge kon ik hier onmiddellijk aan de slag als tekenaar. Ik maakte in al die jaren heel wat evoluties mee. Ik startte onder meneer Herwig Vyncke, later werd dat de tandem Vyncke-Leye en nu staat al vele jaren zoon Nicolas Vyncke aan het roer. Ik werkte ook in de drie Brugse locaties: van het bureau bij meneer Vyncke thuis over een locatie langs de Gistelse Steenweg tot de huidige hoofdzetel in de Nieuwe Sint-Annadreef. Dit is een heel fijne werkplek in een rustige en prachtige omgeving. En natuurlijk was er ook de evolutie in de digitalisering: in het begin werkten we nog met kalkpapier, maar daarna kwamen de eerste pc’s met het vrij omslachtige RoboCAD tekenprogramma. Later schakelden we over op Autocad en vandaag werken we met Revit, waarin je in 3D de installaties kunt bekijken zoals ze in werkelijkheid zullen zijn. Da’s een groot voordeel.”

“Als BIM-modelleur voor alle technieken heb ik aan heel wat mooie projecten meegewerkt, onder meer het Concertgebouw in Brugge en CC De Spil in Roeselare, musea in Gent en Brussel, de IJzertoren in Diksmuide en ziekenhuizen in Kortrijk, Leuven en Brussel. Die variatiëteit in projecten waarop je je kunt uitleven, heb ik altijd heel fijn gevonden. Net als bezig zijn met iets dat je elke dag ziet groeien. Je begint met een ‘leeg’ bouwkundig plan, en je vult dat helemaal in met de technieken tot je een geheel krijgt dat werkt en comfortabel is om in te wonen, te verblijven of te werken.”

“Ik neem heel content afscheid. Toen ik startte, had ik een 7-tal collega’s. Vandaag staat er een team van 100 mensen klaar om de weg verder te zetten. Waarom ik in die 43 jaar nooit van werk veranderd ben? Omdat ik me hier thuis voelde, er een heel aangename sfeer is, en omdat het groepswerk was: met een team van mensen sámen iets realiseren.”

Jonathan Stevens - Project Engineer

“In oktober 2017 ben ik hier gestart. Ik leerde Ingenium kennen op een jobbeurs, zag de vele mooie projecten op de website en ook een oud-klasgenoot die hier al werkte, vertelde enkel positieve dingen. Wat me echter vooral aansprak, was de duurzame focus. Ik ben zelf zeer geïnteresseerd in groene energie en ook in mijn dagelijks leven probeer ik duurzaamheid te integreren. Zo heb ik geen auto en heb ik het geluk op fietsafstand van werk, familie en vrienden te kunnen wonen. Ik vind het dan ook heel motiverend om te merken dat zowel in de interne werking van Ingenium als bij de collega’s die duurzame mentaliteit er ook echt helemaal in zit.”

“Ik ben gestart als projectingenieur elektriciteit, omdat dit aansloot bij mijn opleiding als industrieel ingenieur elektrotechniek. Ondertussen is mijn job stilaan aan het evolueren naar die van projectmanager: een project intern opvolgen en het aanspreekpunt zijn voor de architect en de bouwheer. Ik had zelf ook aangegeven dat ik enerzijds wat meer verantwoordelijkheid wilde nemen en anderzijds ook wel het sociale aspect ervan – het contact met de klant – zag zitten.

Deze rol vind ik zeer interessant, omdat ik graag een brede kennis wil opbouwen. Nu leer ik naast elektriciteit ook bij over verluchting, verwarming, sanitair, EPB,... Gelukkig kan ik bij elk project rekenen op de hulp van een team collega-specialisten, waarvoor ik hen enorm dankbaar ben. Het is heel boeiend om van hen bij te leren en om samen met hen en met de architect naar de beste oplossing te zoeken. De evolutie die ik doormaak, vind ik heel tof.”

“Bijzonder vind ik dat iedereen hier zijn draai vindt op zijn eigen manier. Je zit niet in een vast vakje volgens je functie, op elk uur van de dag. Op basis van je interesses kun je taken en verantwoordelijkheden opnemen.

Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in batterijopslagsystemen? Dan is het in overleg met hr mogelijk om daar opleidingen over te volgen en er eventueel specialist in te worden. Zo kreeg ik ook de kans om de uitvoering op te volgen van een werf waarvan ik het deel elektriciteit had ontworpen. Heel interessant om eens rechtstreekse feedback uit de praktijk te verzamelen op het theoretisch ontwerp.”

“Bij Ingenium werken we niet zomaar aan ‘een’ gebouw. Het zijn echt toffe projecten. Als ik tegen vrienden of familie vertel over kabelgoten of transformatoren, dan zegt dat weinig.” (lacht) “Maar als ik kan zeggen dat ik meewerk aan projecten in het Conservatorium in Brussel of bij de Brandweer van Gent, spreekt dat wel tot de verbeelding.”

“Ik vind het interessant én handig dat je je job bij Ingenium binnen een bepaald kader heel flexibel kan invullen. Je kiest wanneer je ’s morgens begint en wanneer je je middagpauze neemt, en zelfs naar welk van de 4 kantoren je die dag wil gaan. Ga je na een vergadering of een plaatsbezoek naar huis om daar verder te werken? Ook dat kan. Bovendien vind ik het super dat er zo wordt ingezet op alternatieve mobiliteit. De keuze is groot: fietsen, treinkaarten, buspassen, elektrische steps, Cambio, de Gentse BATT-mobiel,… Alles is voorhanden voor een vlotte verbinding met zo weinig mogelijk files!”

Joke Decubber - Project Engineer

“Ik werk sinds 2015 bij Ingenium en begon als projectingenieur natte technieken, wat ik vandaag nog altijd doe. Ik ontwerp de verwarming, koeling en ventilatie van een gebouw, van het uitdenken van een duurzaam concept dat matcht met het budget van de opdrachtgever tot het berekenen van de kleinste details van de installatie. Daarbij verzorg ik ook de coördinatie met de bouwheer en de architect. Ondertussen ben ik ook projectmanager geworden, waarbij ik extern het klankbord ben voor de bouwheer, architect en stabiliteitsingenieur, en intern voor de collega’s die aan het project meewerken.”

“Als nieuweling is het handig dat je een peter of meter hebt, iemand aan wie je al je vragen mag stellen en die ook spontaan komt vragen of alles duidelijk is. En van de coach die me inhoudelijk en op projectniveau ondersteunde, heb ik superveel geleerd. Het is nog altijd de persoon naar wie ik ga als ik met vragen zit. Op die manier raak je bij Ingenium snel ingewerkt.”

“Ingenium is een werkgever die echt kijkt waar je naartoe wil groeien in je job, en welke opleidingen, coaching en klankborden je daarbij kunnen helpen. De ondersteuning is heel groot om dingen uit te proberen, en mislukken mag, zolang je er maar iets uit leert.”

“Ik werk vanuit het kantoor in Leuven en heb het geluk dat Ingenium hier veel speciale klanten met speciale projecten heeft. Meewerken aan de renovatie van het historische stadhuis van Leuven en de restauratie van Abdij van Park is echt wel cool. Net als de technieken ontwerpen voor laboratoria voor de KULeuven en een polikliniek voor een ziekenhuis, of betrokken zijn bij renovaties in het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg.”

“De sfeer hier is supergoed. Voor mij is dit een eerste job, maar van collega’s die al elders hebben gewerkt of van hier naar een andere job trekken, hoorde ik al vaker dat er bij Ingenium een heel goeie sfeer.Collega’s lopen hier niet op de toppen van hun tenen en in constante stress, wat wel belangrijk is als je zo veel uren op kantoor bent en intensief met elkaar samenwerkt.”

“Wat ik fijn vind aan mijn job? Dat zijn verschillende dingen. Als bijvoorbeeld een moeilijke berekening plots klopt, of je vindt iets om een probleem op te lossen en kunt zo de architect gelukkig maken. En natuurlijk is het ook heel fijn om het eindresultaat van een project te zien.”

“Mijn werkdag ziet er elke keer anders uit. Soms zit ik een hele dag in vergadering. Op andere dagen zijn er geen vergaderingen maar bellen collega’s mij op als ze met vragen zitten, en soms ben ik een hele dag gefocust op één berekening. Die variatie, samen met de afwisseling in de projecten, vind ik heel leuk.”

“Ik zocht een studiebureau waar duurzaamheid centraal staat, en dat heb ik hier gevonden. Maar Ingenium streeft ook naar langdurige relaties met zijn klanten en een duurzame toekomst als bedrijf. En dat betekent ook als medewerker een groot verschil met bedrijven die enkel inzetten op harde verkoop en snelle winst.”

Mark Verbeek - Site Supervisor

“Ik werk sinds 2012 bij Ingenium als site supervisor. Voor mij begint een project wanneer de aannemers met de technieken starten. Ik kijk na of de aannemers het ontwerp van onze projectingenieurs op de juiste manier en met de voorgeschreven materialen bouwen. Op de werfvergaderingen – die ik meestal leid – bespreken we eventuele problemen en zoeken we naar oplossingen. Mijn werk zit erop als de installatie correct is afgewerkt en goed functioneert.”

“In de 10 jaar dat ik bij Ingenium werk is er veel veranderd. We doen vandaag veel meer dan alleen technieken ontwerpen. We doen bouwfysica, dynamische simulaties, NEN 2767 audits, conditiechecks, werken mee aan ESCO’s,… te veel om alles op te noemen. Als je je bijvoorbeeld in EPB wil verdiepen, kan dat allemaal. Die grote diversiteit maakt het heel boeiend en leuk.”

“Deze job bij Ingenium was niet mijn eerste job. Ik had al heel wat werkervaring achter de rug, bij een multinational en bij een kleine zelfstandige. Dat ik met klanten kon omgaan, was dus een voordeel. Maar inhoudelijk was de job heel nieuw. Ondertussen kan ik zeggen dat ik nog elke dag bijleer. En dat maakt onze job ook zo interessant: je komt altijd wel iets nieuws tegen.”

“Bij Ingenium hangt een leuke ‘vibe’, die veel te maken heeft met het enorme enthousiasme van CEO Nicolas Vyncke. Ook al zijn we groter aan het worden, toch voel je altijd die familiale sfeer. Je hebt hier nooit het gevoel een nummer te zijn. Je bent een collega met een voornaam. En daardoor voel je je hier snel op je gemak.”

Het is tof om te weten dat er mogelijkheden zijn om binnen Ingenium ook andere dingen te doen. Maar ik zit goed. Site supervisor is mijn ding, en ik ga dat voorlopig zo houden.” (lacht) “Bovendien is mijn werk zelf al heel afwisselend. Ik zit niet van ’s morgens tot ’s avonds aan een bureau, elke werf en installatie is anders, je werkt telkens met andere klanten en aannemers en sommige werven zijn heel complex en andere dan weer eenvoudiger. Die variatie bevalt me heel goed.”

“Ik werk vanuit het kantoor in Leuven en ben daar de oudste in een jonge dynamische bende. Er wordt veel plezier gemaakt, en ’t is er heel aangenaam werken.”

“Als site supervisor moet je kennis hebben over veel verschillende aspecten. Het is dan ook logisch dat je soms een probleem moet oplossen waar je zelf niet goed raad mee weet. Maar de projectingenieurs – die meer diépgaande kennis hebben – staan altijd klaar om te helpen, hoe druk hun planning op dat moment ook is. Die collegialiteit is enorm tof en heel belangrijk.”

“Waar ik voldoening uit haal? Een project dat goed loopt, installaties die perfect werken, blije gezichten bij de opdrachtgever en alle bouwpartners, en wij die achteraf kunnen zeggen: ‘Da’s toch een knap resultaat.’”

“Mijn droom bij Ingenium voor de komende jaren? Dat we dat ‘nie geweune’ dat ons typeert verder kunnen doen groeien, door nog meer speciale projecten binnen te halen. Daaraan mogen meewerken, vind ik super!”

Virginie Vanhercke - BIM modeller

"Het leuke aan mijn job als BIM-modelleur is zorgen dat de 3D-puzzel helemaal klopt, dat er een mooi, gecoördineerd plan afgeleverd wordt. Als de project manager én de klant tevreden zijn, is dat de kers op de taart. Het is altijd fijn om positieve feedback te krijgen. In de jaarlijkse ontwikkelgesprekken krijg je uiteraard zowel positieve als negatieve feedback, maar het zijn vooral de positieve punten die worden benadrukt. Het motiveert om te horen dat je goed bezig bent. Ze willen altijd dat je het béste uit jezelf haalt. 

Waarom ik een job bij Ingenium zou aanraden? Voor de positieve sfeer, de collegialiteit en de kansen die je hier krijgt om jezelf te ontwikkelen. En natuurlijk ook voor de toffe projecten, die je dan ook nog eens van ontwerp tot oplevering ziet groeien."

alt foto

Pieter De Kimpe & Marc Lambert - TTAS en Gerrit Walckiers - Ingenium

Hoe het begon

Marc: “Als toneelmeester en productieleider in de theaterwereld zag ik op buitenlandse tournees eind jaren ’90 vaak hoe de cultuurhuizen daar meestal goed gebouwd waren. Daarom wilde ik – out of the blue – met een studiebureau theatertechniek beginnen. In 1998 – ik was dan productieleider bij Arne Sierens – contacteerde Karel Meus mij. Als projectleider bij STUK in Leuven coördineerde hij de verbouwing van het Arenberginstituut tot kunstencentrum, een ontwerp van de Nederlandse architect Willem Jan Neutelings. Hij schakelde mij in om de technieken te ontwerpen, maar ik miste een architecturale blik op het geheel.”

Pieter: “Ik heb architectuur gestudeerd en had toen samen met mijn vrouw een architectenbureau. Zo kwam Marc mij vinden om voor STUK in Leuven de plannen te maken voor de bouwaanvraag en het uitvoeringsdossier. We werkten ook samen aan het decor voor Ten Oorlog van Blauwe Maandag Compagnie. En hij had de meubels van mijn bureau en mijn trap gebouwd.” (lacht) “Dat was de start van onze samenwerking. Toen we kort daarna de studie voor de Beursschouwburg in Brussel mochten overnemen omdat het oorspronkelijk aangestelde Nederlandse studiebureau halfweg de rit meer centen vroeg, hadden we meteen twee mooie referenties. We noemden onszelf AVT – Adviesbureau Voor Theatertechniek.”

Marc: “Door de jaren heen volgden in Vlaanderen nog heel wat mooie projecten. We deden onder meer de renovatie van de Handelsbeurs in Gent en waren onderaannemers bij de bouw van het Concertgebouw in Brugge (i.s.m. een Duits bureau) en de renovatie van de Opera in Antwerpen. Het waren enerzijds grote architectuurprojecten zoals het Cultuurcentrum in Heist-op-den-Berg, de verbouwing van De Grote Post in Oostende en C-Mine in Genk, vaak wedstrijden die je wint en ontwerpen die in samenwerking met de Vlaams Bouwmeester worden gerealiseerd.

Maar evengoed zijn we trots op renovaties, zoals die van de stadsschouwburgen in Leuven en Kortrijk. Daar is de architectuur niet vernieuwend, maar zorgen we ervoor dat de technische uitrusting in één beweging opnieuw top is en jaren meekan. Ook op kleinere projecten zoals het vrijetijdscentrum in Waasmunster, waar de theaterzaal voor 220 toeschouwers een groot en heel goed uitgerust toneel heeft, kijken we met veel voldoening terug.”

Pieter: “Dat zowel Marc als ik bij het RITCS in Brussel jaren les hebben gegeven aan toekomstige theatertechnici en productieleiders, heeft natuurlijk onze naam en faam geen windeieren gelegd.” (lacht)

De stap naar het buitenland

Pieter: “In 2005 werkten we op vraag van het Roeselaars architectenbureau Buro II mee aan de bouw van het internationaal congrescentrum voor het parlement van de Chinese overheid in de provincie Hangzhou. Het ontwerpteam – met naast het studiebureau voor akoestiek Daidalos ook Ingenium – won die wedstrijd, zodat we verschillende keren in China aan het werk zijn geweest.

In 2013 zijn we dan begonnen aan een groot project in Saint-Nazaire (F), waar we in samenwerking met 51N4E architecten niet enkel het ontwerp maar ook de werfopvolging tot de oplevering hebben verzorgd. De site was in WOII de tweede grootste duikbootbasis van Europa. Liefst 24 duikboten van de nazi’s konden er tegelijk dokken.

Van 1 van die dokken – een bunker van 100 meter lang, 24 meter breed en 9 meter hoog, met een dak van 9 meter dik erop – werd een feestzaal gemaakt. Je kunt je inbeelden dat vocht een groot probleem was in die setting, met insijpeling langs alle kanten. We losten dat op door er een kant-en-klare industriële hal in te schuiven, een ontwerp dat diverse prijzen heeft gewonnen.”

Marc: “Ook samen met 51N4E werkten we in de Albanese hoofdstad Tirana mee aan de omvorming van een hydrografisch instituut tot een kleinkunstcentrum en de restauratie van de opera. Ondanks de heel bescheiden financiële middelen zorgden we ervoor dat beide gebouwen héél goed uitgerust zijn, en aan de Europese standaarden voldoen.”

Het DNA van TTAS

Marc: “TTAS staat voor Theater Technieken Advies en Studie. Dat laatste woord is heel belangrijk, omdat we méér doen dan alleen advies geven. We blijven aan boord tot de oplevering, tot alles klaar is voor de eerste voorstelling.

Niets is vrijblijvend bij ons, omdat we als studiebureau bijvoorbeeld ook de bestekken en de ramingen maken. Ons advies is bovendien ook onafhankelijk, zodat de opdrachtgever de beste keuze kan maken op basis van het budget dat voorhanden is. Om dat budget op te maken, werken wij niet met vierkantemeterprijzen naar analogie van vorige projecten, wat in architectuurprojecten wél vaak gebeurt. We vertrekken van een schematisch ontwerp, zodat we al in een vroeg stadium heel nauwgezet een begroting kunnen opmaken. Zo weet de bouwheer al bij de opmaak van zijn budget wat ons aandeel in het project uiteindelijk effectief zal kosten, zonder pijnlijke verrassingen achteraf.”

Pieter: “De toevoeging ‘Theaterbouw’ bij TTAS is ook niet toevallig. Mijn specialisatie is zichtlijnen. In 9 op de 10 opdrachten ontwerpen we voor de architect de footprint van de zaal. We moeien ons met álles, van de grootte van de loges tot de hoeveelheid toiletten.” (lacht) “Het contact tussen het publiek en de voorstelling – letterlijk de afstand tussen de eerste rij en de voorkant van het toneel – maakt het verschil tussen een goede en een slechte zaal. Alles staat in functie van één simpel principe: dat ook mindere goden met hun stem het einde van de zaal halen. Maar ook een vlotte afhandeling van de voorstelling, en alle technisch materiaal vlot binnen en terug buiten krijgen, is heel belangrijk. We betrekken daarom in elk project ook de zaaltechniekers die het geheel in de praktijk zullen moeten doen draaien.

Een oplossing van bovenaf droppen, zonder dialoog, leidt zeker niet naar de beste oplossing. Voor de architect (m/v) van het project zorgen we dan weer dat hij het beste ontwerp kan maken op basis van onze gegevens, zonder dat hij zélf moet weten wat er vanboven allemaal in zo’n toneeltoren zit. Hij kan op zijn twee oren slapen dat het in orde zal zijn en dat alles zal marcheren.”

Ingenium zorgt voor continuïteit

Pieter: “De overname van TTAS Theaterbouw door Ingenium enkele jaren geleden, is een logische stap. Als prille zestigers vonden we het belangrijk dat de kennis die we in die kwarteeuw hebben opgebouwd niet verloren gaat als wij zullen stoppen.”

Marc: “Bovendien moesten we in het verleden meestal het onderspit delven omdat we maar met twee waren. Nu TTAS Theaterbouw deel uitmaakt van een groot studiebureau kunnen opdrachtgevers op hun beide oren slapen dat de continuïteit van hun project zeker niet in het gedrang zal komen.”

Gerrit Walckiers: “Ik ben sinds 2016 bij Ingenium aan de slag als projectingenieur met specialisatie elektriciteit. Maar de wereld van muziek en theater heeft al een hele tijd een belangrijke plaats in mijn leven. Als vrijwillige podiumtechnieker bij het kleine Gentse gezelschap Barraca maakte ik kennis met alle facetten van de theatertechniek. En ik was ook al geluidstechnieker op tal van concerten en fuiven. Ik ben dan ook blij dat ik voortaan die interesse bij Ingenium samen met mijn collega Pjotr verder kan uitbouwen. De kruisbestuiving van de expertise van TTAS en die van Ingenium lijkt me ongemeen boeiend. Marc en Pieter zijn absolute keien in hun vak als het op theaterbouw aankomt, terwijl wij voorlopers zijn in technieken zoals hvac. In de toekomst zullen we onze dienstverlening aan de cultuursector dus ongetwijfeld naar een nóg hoger niveau kunnen brengen.”

Jan Desmet - COO

“We situeren ons op het einde van de vorige eeuw, toen ik als pas afgestuurde ingenieur bouwkunde aan de slag ging bij Epsilon. Dat voormalig zusterbedrijfje van Ingenium trok toen al de kaart van duurzaamheid en energiebesparing, iets wat ondertussen helemaal verankerd is in het DNA van de Ingenium Group.  Voor mij was dit achteraf bekeken een ideale leerschool.  Ik kon me uitleven in de realisatie van kleinere projecten, van stookplaatsrenovaties tot relightingstudies.  Ook klantencontact met de verschillende stakeholders in die projecten maakte al snel deel uit van mijn takenpakket.  Zo kon ik doorgroeien naar het samenwerken in grotere en uitdagende projecten.  Het geeft me nu nog steeds veel voldoening om de realisaties uit de beginjaren te bewonderen bij het toevallig voorbijrijden.  Een (bouw)project tot leven zien komen en daarna tot voldoening van de klant in gebruik zien nemen, blijft voor mij het mooiste dat er in onze job bestaat.”

“Ik moet zowat de 20e medewerker bij Ingenium geweest zijn. Toen we zoveel jaar later met een 60-tal waren, werd het bedrijf klaargestoomd voor verdere groei.  De werking in business units deed zijn intrede en ik kreeg de kans om hiervoor intern te solliciteren.  Zo kon ik Business Unit Manager ‘Buildings’ worden, het engineeringluik van niet-zorggebouwen zoals kantoren en scholen.  Het feit dat in deze rol, naast het technische aspect, ook het inter-menselijke element belangrijk is, sprak me meteen aan.  Het verantwoordelijkheidsgevoel voor een groep mensen, hen mogen begeleiden in hun verdere ontwikkeling in combinatie met het uitwerken van de strategische bedrijfsdoelstellingen heeft mij ook de kans gegeven om te groeien als persoon. Vandaag ben ik COO, de ‘onderkapitein’ op dit mooie schip. Samen met onze CEO Nicolas stippelen we de strategische richting van Ingenium verder uit, waarbij ik me meer concentreer op de domeinen operations, hr en planning.”

“Ik ben het levend bewijs dat je kunt groeien in dit bedrijf.  Elke dag zit vol opportuniteiten, aan elkeen om voor zichzelf de keuzes te maken die hem/haar gelukkig maken.  Het is hard werken. Soms heb je tegenslagen. Daar moet je je over zetten. De successen moet je vieren. Zelf word ik blij als ik mensen zie groeien en bloeien. Ik werk er elke dag aan om het iedereen bij Ingenium zo aangenaam mogelijk te maken, zodat men kan doen wat men graag doet en ook eigen dromen kan waarmaken.”

“Wat me altijd opvalt als ik terugkijk, is dat ik heel snel in het bad gesmeten ben en verantwoordelijkheid heb mógen nemen. Die vrijheid van het mogen invullen van je verantwoordelijk takenpakket heb ik altijd als stimulerend ervaren.  Dit wil ik ook graag als motivatie doorgeven aan de collega’s.  Bij Ingenium moet je niet wáchten om verantwoordelijkheid te krijgen of op te nemen. Je moet de kansen grijpen.”

“We geloven als bedrijf enorm in de ontwikkeling van eigen mensen. Toen als Business Unit manager een medewerker voor het eerst uit mijn team vertrok, vroeg ik me af wat ík verkeerd had gedaan. Vandaag bekijk ik dat helemaal anders. Ik besef nu dat we mensen die zelf vertrekken ooit zullen terugzien, in een nieuwe rol en wellicht in dezelfde sector. We kunnen ze dus maar beter goed opleiden en verzorgen zodat ze later met een warm hart op hun jaren bij Ingenium terugkijken en onze ambassadeurs worden.”

“De peters/meters en de projectcoaches die aan nieuwe rekruten worden toegewezen, vind ik super belangrijk. Toen ik hier startte, in een warm nest van 20 collega’s – vond ik rap mijn plaats. Voor een medewerker die vandaag bij Ingenium start in een groot huis met meer dan 90 bewoners, is het een heel ander verhaal.  Dan is het niet altijd evident om op het juiste deurtje aan te kloppen. Het is dan ook cruciaal om dan de steun te hebben van mensen die je wegwijs maken in de organisatie.”

“Hoe we het familiaal karakter bewaren terwijl Ingenium groeit? Door opnieuw in teams van 10 à 15 medewerkers te gaan werken, met telkens iemand die meer operations-, hr- of salesgericht is. Het zorgt voor een ‘nestgevoel’ met collega’s die je zowel op werkvlak als privé in vertrouwen kunt nemen. Bovendien is de organisatiestructuur supervlak: je hebt de teams, en daarnaast mij als COO en Nicolas als CEO. Onze deur staat altijd open.”

“Het zijn geen loze woorden, dat we een mensgerichte organisatie zijn. Je merkt het dag in, dag uit, in hoe we met mensen praten, zowel intern als extern. Mensen zijn geen ‘tool’. We luisteren, en al moeten we soms eens ‘nee’ zeggen, toch kan hier heel veel. Je wordt ook echt geapprecieerd, als mens en als collega. Collega’s die nauwelijks andere werkervaring hebben, vinden dat vaak logisch, maar dat ís niet zo. Ik hoor het vaak in mijn familie- en vriendenkring, dat je bij een groot bedrijf of een multinational een nummer bent. Hier kent iedereen de collega’s bij naam.”

“Ondernemerschap wordt bij Ingenium geapprecieerd, gewaardeerd, verloond en beloond. ‘Loon naar werk’ betekent hier échte appreciatie, zowel op menselijk vlak als in je portemonnee. We werken hier niet met barema’s en anciënniteit volgens leeftijd. Wat je doet en betekent voor het bedrijf, is bepalend.”

“Work hard, play hard: het is een dooddoener, maar de feestjes die ik al gehad heb bij Ingenium, zijn wel legendárisch!” (lacht) “Hopelijk kunnen we daar post-corona weer mee aanknopen.”

“Naast het familiaal en mensgericht karakter van Ingenium, zou ik vandaag zeker opniéuw voor Ingenium kiezen omdat we aan de wieg staan om de wereld te veranderen en duurzamer te maken. Het is als ingenieur een privilege om in de frontlinie te staan en het verschil te maken. Dat we die kaart van duurzaamheid trekken, is omdat we ervan overtuigd zijn dat we net dáár toegevoegde waarde brengen voor onze klanten en voor de gemeenschap in bredere zin.”

“Ik zie Ingenium in de toekomst nog meer evolueren naar een netwerkorganisatie. Een spin in het web van meerdere bedrijven en bedrijfjes, elk met hun eigen expertise, waarbij we op een coachende manier jonge mensen de kans geven om ook hun ondernemerschap te laten botvieren.”

Eddy De Baets - business development director

“In oktober werk ik 30 jaar bij Ingenium. Ik ben begonnen als ontwerpingenieur elektriciteit, zowel sterkstroom als zwakstroom, de twee domeinen waarin ik was afgestudeerd. Later werd ik als expert zwakstroom verantwoordelijk voor het bijhouden en voortdurend updaten van alle kennis rond dat thema. Vandaag draag ik bij Ingenium verschillende petjes. Ik ben al 20 jaar projectmanager, waarbij ik zowel naar de klant toe als intern de planning en het budget van heel wat projecten moet bewaken. Die kennis geef ik ook door aan onze junior projectmanagers. Ik ben ook expert culture and heritage buildings. De wereld van onroerend erfgoed, musea en culturele centra is altijd een van mijn grote interesses geweest. Ik blijf het een mooie uitdaging vinden hoe we moderne technologie op een stijlvolle manier kunnen integreren in de vaak prachtige architectuur van die gebouwen. Een ander petje is dat van business director marketing: ik stuur de externe marketing aan, en zorg er ook voor dat de collega’s intern op een verbindende manier communiceren. Ten slotte ben ik ook lid van het Besturend Team van Ingenium. ”

“Ik heb mijn nek uitgestoken om de verantwoordelijkheden die ik vandaag heb op te nemen. Als je een idee hebt, mag je dat naar voor brengen en als er geoordeeld wordt dat het ook goed is voor Ingenium, krijg je de tijd en ruimte om het verder te ontwikkelen. Zo mocht ik naar tal van evenementen gaan om me in de cultuurwereld in te werken en er mensen te leren kennen. Voor de internationale expansie maakte ik samen met Nicolas, onze CEO, een plan van aanpak, en daarna kon ik mijn vleugels uitslaan om in het buitenland contacten te gaan leggen. Er liggen hier altijd kansen. Als je ze wíl grijpen, kun je ze grijpen. De manier waarop ik in die 30 jaar gegroeid ben, is echt ongelofelijk. ‘k Had dat nooit verwacht van mezelf. Zo was ik tamelijk bedeesd toen ik hier begon. Je had mij 30 jaar geleden niet moeten vragen om te spreken voor 200 mensen, terwijl ik dat nu zelfs gráág doe.” (lacht)

“Het is omdat ik al die verschillende functies heb kunnen doen, dat ik hier na 30 jaar nog werk. En omdat geen enkele dag en geen enkele week hier dezelfde is. Ik heb behoefte aan verandering en afwisseling."

Uit contacten met mensen haal ik mijn energie. Ik zou niet kunnen aarden als ik hier elke dag op een bureau zou moeten zitten. Ook uit het coachen van jonge collega’s haal ik veel voldoening. Hen op weg helpen om projecten zelfstandig aan te pakken, en dat volgens ‘de Ingenium Way’, vind ik heel fijn. Ik ga niet ontkennen dat ik er ooit aan gedacht heb om een andere job te zoeken. Maar de bekommernis voor de mens achter de medewerker is hier bijzonder groot en ik sta ook 100 procent achter de duidelijke waarden van Ingenium. Mijn besluit staat dus vast: ik ga hier niet meer weg.” (lacht)

“Eigen aan Ingenium is de vlakke structuur en de gemoedelijke manier waarop hier met mekaar wordt omgegaan. Er is respect voor ieders mening, en als je met goeie argumenten afkomt, zijn ook de verantwoordelijken nooit te beroerd om hun ongelijk toe te geven. Ingenium samen beter maken en verder doen groeien, staat vér boven individueel scoren."

"Veel collega’s – zeker die van de oudere generatie – zijn vrienden geworden en zullen dat ook altijd blijven. Maar ik vind het ook fantastisch om met de jónge generatie samen te werken. Hun enthousiasme en het feit dat ze echt omwille van onze waarden en de focus op duurzaamheid voor Ingenium gekozen hebben, maakt me telkens opnieuw gelukkig. Het is heerlijk om met hen samen te eten, hun verhalen te horen, en hen te vertellen wat ik in die 30 jaar allemaal heb meegemaakt, zowel tijdens als naast het werk.” (lacht)

“Die focus op duurzaamheid is echt wat ons onderscheidt als ingenieursbureau. Wij kunnen een verschil maken, en het is ook nódig om dat verschil te maken."

"Bovendien is dit geen façade. In alles wat we doen, zijn we doordrongen van duurzaamheid. En dit zowel in de projecten voor onze klanten als in onze eigen bedrijfsvoering. Dat vind ik enorm belangrijk, dat dit een écht bedrijf is. ‘Walk your talk.’ Ik houd zelf van oprechtheid en kan absoluut niet tegen hypocrisie.”

alt foto

Ammar Salah - Project engineer

"In 2011 kwam ik in België terecht. Het bachelordiploma elektrical engineering dat ik in Irak behaalde, vulde ik hier aan met een master met specialisatie hernieuwbare energie. Ingenium beloofde me een job van zodra ik zou afstuderen. En zo gebeurde het ook: op 30 juni was ik geslaagd en op 4 juli ben ik hier gestart. Ik wilde hier aan de slag omdat het een bedrijf is dat naar de toékomst kijkt. Werken aan duurzaamheid en hernieuwbare energie… dat blijft evolueren, zowel in de theorie als in de praktijk. 

Elk bedrijf heeft zijn eigen methodes en werkinstructies. In het begin is het dus belangrijk om je weg te vinden. Ik kon daarvoor altijd bij mijn coach terecht. Ook al stelde ik heel veel vragen, toch was hij altijd vriendelijk en kreeg ik een antwoord waar ik mee verder kon. Toen ik hier 3 jaar geleden startte, werkten hier een 80-tal mensen. Nu zijn het er al een 100-tal, maar het blijft zoals een kleine familie. We zijn sterk met mekaar verbonden.” 

alt foto

Griet De Mangeleer - Project engineer

"Bij Ingenium is mijn hoofdjob projectingenieur natte technieken. Ik werk concepten uit van a tot z, maar als senior ingenieur sta ik ook collega’s met minder ervaring bij en begeleid ik junior ingenieurs. Het eerder repetitieve studiewerk doe ik niet meer. Daarnaast ben ik ook technisch expert sanitair. Ik schrijf werkinstructies, introduceer nieuwigheden, organiseer opleidingen en zorg dat onze modeldocumenten op punt blijven. In de 13 jaar dat ik hier werk, heb ik allerlei jobs en taken mogen uitproberen. Ook projectleiding, maar dat lag mij minder. Zo ben ik binnen projectengineering gebleven en ik heb me daarin verder ontwikkeld. Het geeft een gerust gevoel dat je je eigen pad mag uitstippelen en dingen kan uitproberen.

Nicolas, onze CEO, is echt bezig met zijn strategie voor Ingenium. Het geeft wel vertrouwen, dat we hier ook op de lángere termijn goed zitten. Bovendien blijven we groeien, en dat is ook belangrijk. Een ingenieur is immers ambitieus. Maar ondanks die groei zijn we hier als medewerker geen nummer. Er wordt echt met iedereen rekening gehouden. Dat familiale zorgt voor een goeie sfeer.”

 

alt foto