08 mei 2019

Energetische procesanalyse in hospitals

Via vrijwillig afgesloten energiebeleidsovereenkomsten (EBO’s) tonen onze Vlaamse bedrijven reeds aan dat ze zelf op zoek zijn naar investeringen in energie-efficiëntie. De energiebeleidsovereenkomsten zijn er op gericht om zoveel mogelijk industriële eindverbruikers koppositie te laten nemen op gebied van energie-efficiëntie, zonder aan competitiviteit te verliezen.

Energetische procesanalyse in hospitals

Op die manier dragen de toegetreden ondernemingen bij aan de realisatie van de Vlaamse CO2- en energie-efficiëntiedoelstellingen. Drie thema’s die hier aan bod komen en die kunnen doorgetrokken worden naar ziekenhuizen zijn:

  1. Energiebeheersmaatregelen: opmaken van een energiebeleidsverklaring, aanstellen van een energiecoördinator, sensibiliseren en informeren van medewerkers rond energie-efficiëntie
  2. Energie-efficiënte nutsvoorzieningen
  3. Energetische optimalisatie van processen

 

Door efficiënt in te zetten op energiemonitoring, kan er gemeten worden waar het grootste energieverbruik zit en kan de efficiëntie en betrouwbaarheid van de energie-aansluitingen nagegaan worden. Ziekenhuizen kunnen op deze manier de meest energie-intensieve processen in kaart brengen en optimaliseren.

Op basis van de verzamelde data kan dan adequaat gestuurd worden op het energiegebruik binnen het ziekenhuis en kan de energiekost met hulp van een energetisch masterplan met besparingsmaatregelen, gereduceerd worden. Ook in de zorgsector kunnen we op die manier de CO2-doelstellingen gaan nastreven.

Ingenium begeleidt meerdere bedrijven in de opmaak van hun EBO en kan de aanpak en adviezen hierin ook bruikbaar vertalen naar energie masterplannen voor de zorgsector.

Daarnaast heeft Ingenium reeds meerdere ziekenhuizen begeleid bij het opzetten van hun energiemonitoring (AZ Sint-Lucas Brugge, AZ Groeninge Kortrijk, AZ Zeno Knokke, AZ Sint Lucas Gent…). Hierbij wordt vaak het energiemonitoring platform Energis.cloud ingezet, dat door Ingenium na een grondige selectie als partner werd gekozen. Maar ook andere platformen, naar keuze van de klant, kunnen geïmplementeerd worden.

Over de auteur

Matthias is onze Expert Energy. Het monitoren van energie is vandaag de dag een must voor grootverbruikers. Er wordt heel wat data verzameld, maar hoe ga je als gebouweigenaar hier nu verder mee aan de slag?
Contacteer hem voor meer informatie - Matthias.Zuliani@ingenium.be