15 oktober 2020

Campus Ledeganck van UGent is opgeleverd!

De grootschalige, meerfasige renovatie van de campus Ledeganck is afgewerkt. De volledige campus werd vernieuwd, en deels heringevuld. Het gebouwencomplex bestond vooral uit onderzoekslaboratoria, kantoren en auditoria, en werd verrijkt met open studielandschappen en een museum.

Campus Ledeganck van UGent is opgeleverd!

De renovatie verliep volgens een stappenplan waarbij het volledige complex in vijf verschillende fasen volledig vernieuwd en aangepast werd naar de huidige (wettelijke) noden inzake brandveiligheid, comforteisen ... en binnen het specifiek karakter waaraan een labo-omgeving dient te voldoen.

Ingenium was al vanaf begin 2009 betrokken bij de uitvoering van dit stappenplan. Vanuit een masterplanaanpak werd door Ingenium eerst onderzoek verricht inzake de duurzame aanpak van de gebouwschil waarbij verschillende scenario’s werden onderzocht, met behulp van dynamische simulaties. Uiteindelijk werd geopteerd om een volledig nieuwe hoog-performante gordijngevel te voorzien.

Een globale visie van de warmteproductie uitgevoerd door Ingenium, heeft er toe geleid dat de stookplaats van het Ledeganck-complex werd gecombineerd met de stookplaats van de naastgelegen serres. Een nieuwe en gecentraliseerde productie dus. 

Het ontwerp van de technische uitrusting is gericht op een moderne en dynamische labo-omgeving, waar flexibiliteit en comfort de kernwaarden zijn. Gelet op de diversiteit aan vakgroepen en het dynamische gebruik van labo-apparatuur verdienen de gedane investeringen zich op termijn terug. Zo heeft men de mogelijkheid kantoorruimtes om te vormen tot laboruimtes (en omgekeerd) zonder drastische ingrepen aan de installatie uit te voeren.

De straat en de stedelijke omgeving werden in de campus naar binnen gebracht, door de hoogbouw te voorzien van een transparante 'publieke laag' op het gelijkvloers. Ook kreeg het 'Gents Universitair Museum', beter bekend als het GUM, een belangrijke plaats op de wetenschapscampus. Studenten, professoren, bezoekers, Gentenaars, ... ontmoetingen en de liefde voor de wetenschap staan op deze Gentse plek centraal! 

Ledeganck