16 november 2020

Spelen SAMGA-silo’s straks sleutelrol in Antwerps stadswarmtenet?

Aan het Noordkasteel in Antwerpen, waar stad en haven elkaar ontmoeten, bevinden zich de historische silo’s van de SA des Magasins à Grains d’Anvers (SAMGA). Deze relicten uit het oude havenlandschap zijn industrieel erfgoed. 

Spelen SAMGA-silo’s straks sleutelrol in Antwerps stadswarmtenet?

De komst van de Oosterweelverbinding zal de omgeving van het Noordkasteel en de SAMGA-silo’s echter grondig transformeren. AG VESPA, het Antwerps autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten, verkent daarom de diverse functies die deze bijzondere gebouwen in de toekomst zouden kunnen opnemen. Ze zullen als input dienen voor het ontwerpteam dat dit najaar aan de slag gaat met de bovengrondse transformatie van deze ‘Ringpark Noordkasteel’ site.

Ingenium onderzoekt samen met Arcadis welke mogelijkheden de SAMGA-silo’s hebben voor een eventueel Antwerps stadswarmtenet. Er wordt bekeken of de oude graansilo’s kunnen worden omgebouwd tot grootschalige warmtebuffer, zodat het potentiële aanbod aan restwarmte vanuit de haven kan worden afgestemd met de warmtevraag vanuit de stad. Zo zou het aandeel restwarmte in de productiemix van het toekomstige warmtenet heel wat groter kunnen worden. Zowel de opties voor een seizoensbuffer als voor een dagbuffer worden bestudeerd. Daarnaast wordt onderzocht of een piekwarmtecentrale voor het warmtenet in of naast de huidige gebouwen realistisch is en worden de mogelijkheden bekeken voor bijkomende alternatieve en/of hernieuwbare warmtebronnen voor het warmtenet.

Ingenium werkte eerder al samen met Arcadis en Atelier Horizon de visie en het traject uit voor de Ringwarmtebackbone rond de stad.

Bron foto’s: Lantis (bouwheer Oosterweelverbinding)

Meer informatie? Contacteer onze expert Joris Dedecker via e-mail (joris.dedecker@ingenium.be) of telefonisch: 050 40 45 30