14 januari 2021

2021 belooft een zeer interessant jaar te worden voor de warmtetransitie van Mechelen én voor Ingenium

Samen met participatiespecialist Levuur zullen we de stad bijstaan in twee interessante en complexe warmtevraagstukken.

2021 belooft een zeer interessant jaar te worden voor de warmtetransitie van Mechelen én voor Ingenium

In een eerste studie begeleiden we het Mechelse warmteteam bij het inzetten van de Mechelse warmtetransitie. Mechelen wil één van de voorlopers zijn in Vlaanderen en werkt een heldere visie en concreet actieplan uit om Mechelen fossielvrij te verwarmen en koelen tegen 2050. Hiervoor maakt Ingenium warmtegerelateerde kaarten voor het volledige grondgebied van de stad (bijvoorbeeld huidige en toekomstige warmtevraag, warmteaanbod, renovatiepotentieel…). Met deze beleidskaarten als basis stellen we de warmtezoneringsplannen op: Een routekaart waarin we concrete oplossingen voorstellen om elk specifiek deelgebied van de stad stapsgewijs fossielvrij te maken. Binnen deze studie bestuderen we het industrieterrein Mechelen-Zuid in detail, omdat dit gebied over potentiële restwarmte beschikt om omliggende gebouwen mee te verwarmen.

In een tweede studie, in opdracht van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en de stad Mechelen, nemen Ingenium en Levuur samen met stedenbouwkundig en ruimtelijk expert Atelier Horizon, renovatie-expert Bureau Bouwtechniek en juridisch expert Metha Advocaten de Mechelse Vesten onder de loep. We ontwikkelen een duidelijke strategische en ruimtelijke visie voor een warmtenet langs de Mechelse Vesten en combineren dit met een concrete aanpak voor collectieve energetische renovatie van de vele appartementsgebouwen langs dit traject. Ingenium staat hier in voor de visievorming rond het warmtenet, vertrekkende van een doorgedreven ruimtelijk-energetische analyse van de omgeving en met een sterke link naar de warmtestrategie van de stad.

Voor de beide opdrachten werkt Ingenium zeer nauw samen met participatiespecialist Levuur om het stakeholderstraject te begeleiden, draagvlak te creëren en een lokale Mechelse warmtecoalitie op poten te zetten die de warmtestrategie over de komende decennia effectief kan uitvoeren. Daarnaast zetten we samen met de stad een lerend netwerk rond duurzame warmte voor de regio op.

Wil je meer weten over dit project? Contacteer dan de project manager Joris Dedecker: joris.dedecker@ingenium.be of 050 40 45 30