22 januari 2021

Stad Brugge heeft de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn voor het volledige grondgebied.

Stad Brugge heeft de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn voor het volledige grondgebied. Voor de Brugse historische binnenstad is dit een zeer uitdagende opdracht: de vele historische en beschermde gebouwen zijn niet eenvoudig te isoleren, zodat typische hernieuwbare verwarmingstechnologieën als warmtepompen niet overal geschikt zijn

Stad Brugge heeft de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn voor het volledige grondgebied.

Daarom bestudeert Ingenium nu in opdracht van de stad of een warmtenet in de binnenstad een duurzame en betaalbare oplossing kan bieden. Brugge heeft al heel wat ervaring met warmtenetten: sinds 1985 levert de afvalverbrandingsoven van intercommunale IVBO warmte aan onder andere het ziekenhuis AZ Sint-Jan en de gevangenis. De specifieke context van de Brugse binnenstad, met grote historische gebouwcomplexen (musea, hotels, scholen,…) en een aantal potentiële restwarmtebronnen in de omgeving (onder andere de afvalverbrandingsoven van IVBO, brouwerij de Halve Maan) maken dat de binnenstad, ondanks de smalle straatjes, mogelijk geschikt is voor een warmtenet.

Tijdens de opdracht evalueert Ingenium welke beschikbare restwarmtebronnen in aanmerking komen om warmte te leveren aan een warmtenet. We bestuderen vier lokale warmtenetclusters (‘warmte-eilanden’): de ‘stadsrepubliek’ rond bibliotheek de Biekorf, de centrale zone rond de Markt en de Burg, het museumkwartier rond de Gruuthuse- en Groeningemusea en tenslotte rond Oud St-Jan. Voor elk van deze clusters bekijken we hoe een warmtenet in de stad kan aangelegd worden, welke gebouwen kunnen aansluiten, welke impact dit heeft op de CO2-uitstoot en met welke kosten dit gepaard gaat. In een volgende stap kijken we hoe deze lokale clusters gefaseerd verbonden kunnen worden met elkaar en met de restwarmtebronnen tot één stadswarmtenet. Ook hier bekijken we hoe dit kan aangelegd worden, welke impact dit heeft op de CO2-uitstoot en met welke kosten dit gepaard gaat.

Tenslotte maakt Ingenium ook de langetermijndoorkijk naar hoe dit duurzame stadswarmtenet in de toekomst verder zou kunnen ontwikkelen naar andere stadswijken, zoals bijvoorbeeld de omgeving van de Beurs en de stationsomgeving.