12 februari 2021

Monitoring luchtkwaliteit verhoogt energie-efficiëntie én productiviteit medewerkers

Dat mensen CO2 uitademen, is een simpele natuurwet. Onafhankelijke studies tonen echter aan dat te hóge concentraties CO2 in binnenruimtes de productiviteit van medewerkers negatief beïnvloeden en het absenteïsme kunnen verhogen. Voor wie kantoren huurt of verhuurt, kan een tijdelijke of continue monitoring van de luchtkwaliteit echter zorgen voor snelle probleemdetectie en permanent kwalitatief werkcomfort. 

Monitoring luchtkwaliteit verhoogt energie-efficiëntie én productiviteit medewerkers

Patrimoniumbeheerders en -gebruikers proberen al jaren de kostprijs per vierkante meter van kantoren zo laag mogelijk te houden. Een belangrijke factor daarin is het energieverbruik. Via energiemonitoring meten we het verbruik van de diverse installaties. Op basis van de resultaten geven we advies over verbeteringen aan de hardware of over een betere afstelling die het verbruik positief beïnvloedt.

Belang van luchtkwaliteit wordt onderschat

Voor WELL en BREEAM is luchtkwaliteit al langer een onmisbare parameter in het streven naar gezonde kantoren. Studies naar het effect van verhoogde CO2-concentraties op denkwerkers rapporteren onder meer verhoogde bloeddruk, een hoger stressniveau, snellere ademhaling en een daling van de cognitieve performantie. Op termijn kunnen deze symptomen leiden tot absenteïsme, wat uiteraard een vermijdbare kost is.

In de praktijk merken we dat beheerders en huurders van kantoren niet onmiddellijk grip krijgen op deze gezondheidsfactor. Ondertussen zijn de meettechnieken en -instrumenten echter zo geëvolueerd dat we een bijzonder nauwkeurige monitoring van de luchtkwaliteit kunnen doen. Sensoren worden op diverse plaatsen geïnstalleerd en aan elkaar gekoppeld, zodat we betrouwbare meetresultaten bekomen.

Tijdelijk of permanent monitoren

De luchtkwaliteitmeting kan tijdelijk zijn, zodat we acute problemen in kaart kunnen brengen en adviezen formuleren over aanpassingen aan de installaties of de afstelling ervan. Ook permanente monitoring is mogelijk. Het voordeel hiervan is dat de verhuurder van het gebouw op elk moment aan de huurder de verwachte luchtkwaliteit kan aantonen, en onmiddellijk kan ingrijpen wanneer er toch een probleem wordt gedetecteerd. De metingen maken het ook mogelijk om snel vragen van potentiële huurders over de maximumcapaciteit van een kantoorruimte te beantwoorden. De huurder moet immers zorgen voor voldoende luchtverspreiding voor zijn medewerkers, maar het is de verhuurder die moet garanderen dat de ventilatie voldoende verse lucht aanvoert voor het aantal mensen dat in de ruimte maximaal aanwezig is.

En-en-verhaal

De opvolging van het energieverbruik en de monitoring van de luchtkwaliteit zijn geen of-of-, maar een en-en-verhaal in de evolutie naar smart officebuildings. Gezonde medewerkers presteren beter, en een goede luchtkwaliteit verlaagt het ziekteverzuim. Met de huidige technologie kunnen we haarfijn monitoren, gerichte adviezen voor verbetering formuleren en via engineering zorgen voor een upgrade van de installaties.

 

Voor meer info over een luchtkwaliteitmeting in uw gebouw(en), contacteer onze expert Wim Boone via 050 40 45 30 of wim.boone@ingenium.be