30 maart 2021

Eervolle vermelding voor "De Faar" (De Nieuwe Dokken) in categorie 'Homes: Design Stage Award' - BREEAM Awards 2021

De winnaars van de BREEAM Awards 2021 zijn bekendgemaakt. De Faar by Beel in De Nieuwe Dokken in Gent kreeg een eervolle vermelding in de categorie 'Homes: Design Stage Award'. 

Eervolle vermelding voor "De Faar" (De Nieuwe Dokken) in categorie 'Homes: Design Stage Award' - BREEAM Awards 2021

De BREEAM Awards worden jaarlijks georganiseerd en bekronen mensen, projecten en organisaties die toonaangevend zijn op vlak van duurzaam ontwerpen en ontwikkelen. De awards werden dit jaar digitaal uitgereikt. Op de shortlist prijken meer dan 50 projecten van over de hele wereld, waaronder ook drie projecten op Belgische bodem, waaronder het Ingeniumproject: De Faar by Beel (De NIeuwe Dokken) in Gent. Tivoli GreenCity werd bekroond met de BREEAM Award.

Eervolle vermelding voor De Faar by Beel

In de categorie ‘Homes: Design Stage Award’ is ‘De Faar’ genomineerd van Stéphane Beel Architects samen met eld en Ingenium. Dit project, opgeleverd in 2020, maakt deel uit van De Nieuwe Dokken, een kersvers stadsdeel langs de Schipperskaai in Gent. Met vierhonderd woningen en appartementen, kantoren, horecafaciliteiten, recreatiemogelijkheden, diverse openbare voorzieningen (kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang …) profileert deze ambitieuze ontwikkeling zich als de duurzame stadswijk van de toekomst, zeker gezien de focus op slimme, zachte mobiliteit en efficiënt energiebeheer. Er wordt vooral ingezet op de insite productie van warmte en elektriciteit via de omzetting van lokale afvalstromen naar energie door middel van een ZAWENT-centrale (Zero AfvalWater met Energie- en NutriëntenTerugwinning).

‘De Faar’ is het eerste van vier hoogbouwvolumes die samen De Nieuwe Dokken zullen sieren. Bouwheer Schipperskaai Development nv (CAAAP en Van Roey Vastgoed) wilde breken met het traditionele concept van de ‘woontoren’ en gaf de opdracht om een luchtig, kleurrijk en multifunctioneel gebouw te ontwerpen. De sokkel herbergt kantoren en commerciële ruimtes. Op de transparante verdiepingsniveaus zijn appartementen en twee ruime duplexpenthouses ingericht. De toren telt veertien verdiepingen en bevindt zich ter hoogte van het punt waar de dokken op hun breedst zijn, zodat de bewoners vanaf hun ruime terrassen uitkijken op een grote waterpartij. Een opvallend kenmerk van ‘De Faar’ is de felrode gevelbekleding, die de omgeving letterlijk en figuurlijk kleur geeft.

Rol Ingenium

Ingenium maakt als adviseur duurzaamheid en ontwerper technieken deel uit van het ontwerpteam. We voerden onder meer volgende taken uit:

  • Comfort- en daglichtsimulaties
  • EPB-verslaggeving
  • BREEAM-certifcatie
  • Duurzaamheidsverslaggever
  • Uitwerking van de complete technische uitrusting
  • Commissioning

Daarnaast ondersteunt Ingenium ook de duurzame energiecoöperatieve (DUCOOP) bij het opzetten van het lage temperatuurswarmtenet over de volledige site van de Nieuwe Dokken. Ingenium evalueert de integrale warmte-keten:
van impact op het comfort en technische keuzes binnen de wooneenheden, over warmtedistributie, tot warmteproductie en opslag. Ingenium vormt tevens de schakel tussen de coöperatie Ducoop en de projectontwikkelaar bij het vastleggen van technische randvoorwaarden. Ingenium ondersteunt Ducoop bij subsidieaanvragen en EPB-regelgeving (o.a. gelijkwaardigheidsaanvraag).

Voor meer info kan je terecht bij onze project manager Ruben Putman: 050 40 45 30 of ruben.putman@ingenium.be

Bron: architectura.be en Ingenium