15 november 2021

Project in de kijker: “Carrousel Landbouw” KU Leuven

In het project “Carrousel Landbouw” worden de laboratoria en kantoren van het Landbouwinstituut KU Leuven heringericht. Dit met een vernieuwing van alle technieken.

Project in de kijker: “Carrousel Landbouw” KU Leuven

Dit gebeurt in 6 fases, waarbij volgens een ‘carrousel’ steeds zones vrijgemaakt worden door vakgroepen naar de reeds gerenoveerde delen te verhuizen. Ingenium stapte in vanaf fase 2 voor het volledig ontwerp en opvolging van de uitvoering van de technische installaties. Dit deel werd reeds in 2019 opgeleverd.

Het Landbouwinstituut

Het Landbouwinstituut werd in 1937 vlakbij de Kardinaal Mercierlaan gebouwd in het zuidelijke deel van het als dorpsgezicht beschermde Arenbergpark in Heverlee. Het Landbouwinstituut (Art-Deco stijl) is sinds 2010 beschermd als monument. Het gebouw fungeert als onderzoeks- en onderwijsgebouw voor de KU Leuven voor het departement Aard- en omgevingswetenschappen, het departement Microbiële en Moleculaire Systemen en het departement Biosystemen.

Fases

In december wordt fase 3 in gebruik genomen. De werken in deze afzonderlijke vleugel omvatten 420m² laboratoria en 675m² kantoor, voor een budget van 910.000€ technische installaties. De volledige ventilatie, elektrische installatie, het labo-sanitair en de speciale gassen werden hierbij vernieuwd. De pulsiegroep werd wegens plaatsgebrek buiten opgesteld. De extractiegroep, gekoppeld met de pulsie via glycolbatterijen, kreeg binnen zijn plaats. Gezien vele laboratoria toestellen met hoge warmteafgifte bevatten dienden extra recirculatiegroepen met koelbatterij in het geheel te worden gepuzzeld. Deze dan gekoppeld, wegens de hoge debieten in kleine ruimtes, aan textielkanalen (luchtsokken) als eindunit.  In het ontwerp werden ook 2 incubatiekamers en een koelcel geïntegreerd. In de verbinding met gebouw fase 4 werd ook een schaarlift voor het transport van labotoestellen en -benodigdheden geïntegreerd.

Begin 2022 start werf fase 4. Tegelijk wordt ook het ontwerp van fase 5 opgestart. Totaalbudget technieken grootteorde € 4.500.000 - € 5.000.000.

Meer info?

Voor meer info kan je terecht bij Koen Van Canneyt: 050/40 45 30 of via koen.vancanneyt@ingenium.be