19 januari 2022

Project in de kijker: Technicum, de nieuwe faculteit politieke en sociale wetenschappen van de UGent

De faculteit politieke en sociale wetenschappen van de Universiteit Gent huist sinds kort in het Technicum, gelegen in de Sint-Pietersnieuwstraat tussen het UFO en het studentenrestaurant De Brug.

Project in de kijker: Technicum, de nieuwe faculteit politieke en sociale wetenschappen van de UGent

Opdracht

Ingenium bepaalde in voorontwerp het technisch concept, werkte een volledig prijsvraag dossier uit en assisteerde de bouwheer in de begeleiding van de werf.

Het project is gekoppeld aan het beschikbaar warmtenet van SPE, Luminus die vroeger ook al instond voor de verwarming van de gebouwen. Het gros van de afgifte units zijn radiatoren die oordeelkundig en met respect voor de erfgoedwaarde ingeplant werden. 

Het gebouw wordt intensief geventileerd waarbij het luchtdebiet vraaggestuurd geregeld is. De luchtgroepen zijn ook voorzien van warmtewielen voor recuperatie van de warmte uit de extractielucht ter voorverwarming van de verse lucht.

Integratie

Het was belangrijk voor Ingenium om de nieuwe technieken op een subtiele manier te integreren in het bestaande historische gebouw met respect voor de authenticiteit. Technicum is namelijk een gebouw uit de jaren dertig, waar men vroeger betononderzoek deed. De grote kraan in de leeszaal houdt deze herinnering nog in stand.

Blikvangers in het gebouw zijn de faculteitsbibliotheek met studieplekken en prachtige leeszaal, de leslokalen en de trappenhal.

Meer info?

Meer weten? Neem contact op met onze expert Ruben Putman via 050 40 45 30 of ruben.putman@ingenium.be.

 

Copyright afbeeldingen: © Jill Dhondt