29 maart 2022

Op de agenda 29/03: Inspiratiedag Warmte van de VVSG

Op 29 maart is Ingenium aanwezig op de Inspiratiedag Warmte van de VVSG. Ingenium ondersteunt steden en gemeenten bij het uitwerken van een duurzame warmte- en energiestrategie voor het gebouwenpatrimonium.

Op de agenda 29/03: Inspiratiedag Warmte van de VVSG

(foto: Mechelen Klimaatneutraal)

Zo helpt Ingenium bijvoorbeeld het stadsbestuur van Mechelen bij het uitwerken van een warmtestrategie en stad Brugge met het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie naar een warmtenet in de historische binnenstad, beide in het kader van het Europese SHIFFT-project.

Daarnaast voerden we studies rond duurzame warmte uit in onder meer Gent, Antwerpen, Zelzate, Leuven, Aalst, Roeselare, Veurne,… . 

Stad Mechelen wil één van de voorlopers zijn in Vlaanderen om de warmtetransitie in te zetten. Met een heldere visie en een concreet actieplan moet het Mechelse gebouwenpatrimonium fossielvrij verwarmd en gekoeld worden tegen 2050. Daarom maakt Ingenium voor het volledige grondgebied van de stad een reeks warmtegerelateerde kaarten. Onder meer de huidige en toekomstige warmtevraag, het aanwezige warmteaanbod in de stad en een inschatting van het renovatiepotentieel komen daarbij aan bod. Met deze beleidskaarten als basis stellen we warmtezoneringsplannen op: een routekaart waarin we concrete oplossingen voorstellen om elk specifiek deelgebied van de stad stapsgewijs fossielvrij te maken. Zo bekijken we bijvoorbeeld waar de toepassing van een warmtenet interessant zou kunnen zijn en waar niet vanuit de lokale context (bijvoorbeeld aanwezige restwarmtebronnen).

Voor deze opdracht werkt Ingenium nauw samen met participatiespecialisten Levuur en Contutti, om het stakeholderstraject te begeleiden, draagvlak te creëren en een lokale Mechelse warmtecoalitie op poten te zetten om de warmtestrategie over de komende decennia effectief uit te voeren. Naast deze algemene strategie werkt Ingenium aan de verdere concrete uitwerking van de strategie in een aantal deelzones in de stad:

  • Bedrijventerrein Mechelen-Noord: We bestuderen ook de mogelijkheden voor een warmtenet op het bedrijventerrein Mechelen-Noord, omdat dit gebied beschikt over potentiële restwarmte van onder meer de waterzuiveringsinstallatie van Aquafin.
  • Klimaatwijk Mechelse Vesten, In dit project onderzoeken we de mogelijkheden voor de transitie van de Vesten, met sterke focus op de collectieve renovatie van appartementsgebouwen en de mogelijke integratie van een warmtenet.
  • Nieuwe stadswijk Ragheno: Voor energie ligt de focus van het onderzoek enerzijds op een al dan niet collectieve slimme en duurzame oplossing voor verwarming en/of koeling en anderzijds op een lokale energiegemeenschap om de lokaal geproduceerde hernieuwbare energie zo efficiënt mogelijk te benutten.

 

In opdracht van stad Brugge bestudeert Ingenium of een warmtenet in de binnenstad een duurzame en betaalbare oplossing kan bieden. Brugge heeft al heel wat ervaring met warmtenetten: sinds 1985 levert de afvalverbrandingsoven van intercommunale IVBO warmte aan onder andere het ziekenhuis AZ Sint-Jan en de gevangenis. De specifieke context van de Brugse binnenstad, met grote historische gebouwcomplexen (musea, hotels, scholen,…) en een aantal potentiële restwarmtebronnen in de omgeving maken dat de binnenstad, ondanks de smalle straatjes, mogelijk geschikt is voor een warmtenet.

Tijdens de opdracht evalueert Ingenium welke beschikbare restwarmtebronnen in aanmerking komen om warmte te leveren aan een warmtenet. We bestuderen vier lokale buurtwarmtenetten (‘warmte-eilanden’): de ‘stadsrepubliek’ rond bibliotheek de Biekorf, de centrale zone rond de Markt en de Burg, het museumkwartier rond de Gruuthuse- en Groeningemusea en tenslotte rond Oud St-Jan. Voor elk van deze buurtwarmtenetten bekijken we technisch hoe een warmtenet in de stad kan aangelegd worden, welke gebouwen kunnen aansluiten, welke impact dit heeft op de CO2-uitstoot en met welke kosten dit gepaard gaat. In een volgende stap bekijken we hoe deze buurtwarmtenetten gefaseerd verbonden kunnen worden met elkaar en met de restwarmtebronnen tot één stadswarmtenet. Ook hier bekijken we hoe dit technisch kan aangelegd worden, welke impact dit heeft op de CO2-uitstoot en met welke kosten dit gepaard gaat. Tenslotte maakt Ingenium ook de langetermijndoorkijk naar hoe dit duurzame stadswarmtenet in de toekomst verder zou kunnen ontwikkelen naar andere stadswijken.

Meer info?

Joris Dedecker, expert duurzame warmte bij Ingenium zal tijdens de praktijktafels op de VVSG inspiratiedag op 29 maart 2022 deze beide uitgewerkte opdrachten toelichten. Je vindt Ingenium ook bij de bedrijfsstanden. Kom gerust eens langs voor meer info rond onze duurzame warmteprojecten.

Contacteer Joris via 050/40 45 30 of joris.dedecker@ingenium.be.