16 augustus 2022

Gebouwbeheerders het leven een flink stuk makkelijker maken? Dat doen we met BIMvisible en de digitale kluis!

Gebouwbeheerders het leven een flink stuk makkelijker maken? Dat doen we met BIMvisible en de digitale kluis!

BIMvisible

De intuïtieve BIMvisible app die Ingenium samen met Savaco en In The Pocket ontwikkelde, legt BIM-modellen op ware grootte ‘op’ de reële situatie. Door je smartphone bijvoorbeeld naar een vals plafond te richten, ‘zie’ je welke technische onderdelen zich op die plek bevinden (zonder het plafond te moeten openleggen). De informatie die aan elk onderdeel gelinkt is – real time info van sensoren, de contactgegevens van de installateur,… – wordt in de app gecentraliseerd en is makkelijk raadpleegbaar.

De testcase in het Food Experience Center van Vandemoortele in Gent was alvast een succes. BIMvisible is nu klaar om ook in andere gebouwen comfort- en technische problemen snel en efficiënt op te lossen.

BIM-organisatie

De digitale kluis maakt dan weer het beheer van as-builtdossiers heel wat makkelijker. Plannen, BIM-modellen, technische fiches, contracten, keuringen en andere relevante informatie over het patrimonium worden op een centraal webplatform opgeslagen en geordend. Het voordeel? Belangrijke informatie gaat niet (meer) verloren en kan telkens opnieuw snel en efficiënt worden geraadpleegd. De digitale kluis maakt bovendien de stap naar een BIM-organisatie evidenter. Zo zijn er geen bijkomstige licenties of opleidingen voor BIM-software nodig. Via het onlineplatform kan de gebouwbeheerder steeds de nodige informatie raadplegen.

Een West-Vlaamse ziekenhuisgroep is de eerste klant die bij ons een Digitale Kluis bestelde. Ingenium heeft hun as-builtinformatie doorzocht, geselecteerd wat nuttig is en verzameld op BIM360 (het cloud-platform waarvan wij de host zijn voor de klant). Daarnaast worden ook hun hoofdtracés in 3D in kaart gebracht en op het platform geplaatst. In plaats van het zoeken in een grote folderstructuur, kunnen de medewerkers nu alle nodige informatie (voornamelijk plannen, maar ook bijvoorbeeld contracten, technische fiches, ...) raadplegen op elk device, van overal (via de cloud), in een duidelijke structuur. Gecombineerd met verschillende opleidingsdagen door Ingenium aan het personeel is deze ziekenhuisgroep op weg naar hun BIM-toekomst: via het opstellen van een BIM-visie, een protocol en de opmaak van een basic architectuurmodel, kunnen ze evolueren naar een echte BIM-organisatie.

Elise-tool

Ook de ELISE-beheerstool kan in dit digitaal rijtje worden toegevoegd. Ingenium ontwikkelde onder andere samen met Freestone en de Vlaamse overheid, met Vlisog als drijvende kracht, de ELISE-beheerstool. Die brengt alle documenten, mogelijke en noodzakelijke acties, de dringendheid van die acties en de eraan verbonden kosten visueel aantrekkelijk samen in één eenvoudig dashboard. Zo kunt u efficiënter rapporteren en doordachter beslissen. U leest er alles over in dit artikel.

Meer info

Geïnteresseerd? Geef ons dan zeker een seintje! Dat kan via 050 40 45 30 of via info@ingenium.be en vraag naar onze expert Niels Vercaemst!