10 november 2022

Knokke-Heist krijgt met HOOST architecturale en duurzame blikvanger

Een kleurrijke en iconische blikvanger, dat wordt het project HOOST op het Maes en Boereboomplein in Knokke-Heist. Ingenium legt belangrijke duurzame accenten en ontzorgt de uitvoerders.

Knokke-Heist krijgt met HOOST architecturale en duurzame blikvanger

Het ontwerp is van het gerenommeerde Parijse architectenbureau Jakob MacFarlane. Een bouwteam bestaande uit architectenbureau B2Ai, ontwikkelaar CAAAP, aannemersbedrijf Artes en Ingenium gaf het project verder vorm. Het gebouw heeft een footprint van 1.444 m2 en zal 13 bovengrondse en 1 ondergrondse verdiepingen en tellen die vooral worden ingevuld met 90 appartementen en 7 penthouses. In de onderste verdiepingen komen naast kantoren en een centrale patio ook diverse (semi-)openbare ruimtes zoals een bibliotheek en spelotheek, een multifunctionele evenementenruimte, een raadzaal voor het lokaal bestuur en een drinkgelegenheid. Naast het torengebouw wordt ook een laagbouw voor handelszaken opgetrokken. Door de afbraak van het oude gemeentehuis en het ontmoetingscentrum de Ravelingen en de aanleg van een grote ondergrondse parking (2 verdiepingen), komt er op het plein veel ruimte vrij die multifunctioneel kan worden ingezet.

BEO en BIM

Naast opvallende architectuur en maximale beleving wordt ook sterk ingezet op duurzaamheid. Onder het plein wordt een BEO-veld aangelegd. Elke gebruiker – zowel appartement/penthouse als publieke ruimte – wordt via een warmtepomp aan dit centrale warmte- en koudenet gekoppeld. Zo zal het volledige gebouw gasloos worden verwarmd in de winter en wordt ook in de warme zomermaanden een aangenaam binnenklimaat gegarandeerd.

Architectuur, stabiliteit en technieken coördineren het volledige project in een centraal BIM-model. In samenspraak met Artes maakt Ingenium ook de specifieke uitvoeringsmodellen voor de technieken op, die bij de uitvoering op de werf zullen worden gebruikt.

Meer info

Meer weten over dit project? Neem contact op met onze expert Joost Verstraete via het mailadres joost.verstraete@ingenium.be of per telefoon op het nummer 050 40 45 30.