05 september 2023

Stad Gent kiest voor een duurzame aanpak in hun concept om de Watersportbaanomgeving sociaal-ruimtelijk aan te pakken

De omgeving van de Watersportbaan te Gent omvat een groot gebied met verschillende doeleinden. Je kan er onder andere grootschalige sport- en recreatiefaciliteiten, verschillende onderwijsinstellingen, het Jan Palfijn ziekenhuis, de OCMW-campus, private appartementsgebouwen en een sociale hoogbouw terugvinden. Al deze gebouwen vormen een opzichzelfstaand eiland in een uitgestrekt gebied. Dit gebied had oorspronkelijk een grote ruimtelijke kwaliteit maar in de laatste decennia kwam die kwaliteit steeds meer onder druk te staan door een fragmentarische aanpak.

Stad Gent kiest voor een duurzame aanpak in hun concept om de Watersportbaanomgeving sociaal-ruimtelijk aan te pakken

Stad Gent startte in 2022 een stedenbouwkundige conceptstudie om de complexe omgeving van de Watersportbaan aan te pakken. De stad wil een meer coherente visie voor deze omgeving creëren. Deze ambitie werd in de conceptstudie uitgewerkt met de nadruk op een meer geïntegreerd sociaal-ruimtelijke visie voor gans het gebied.

Toekomstgerichte duurzame energie-infrastructuur

Binnen deze conceptstudie werd ook de nadruk gelegd op het thema energie. Ingenium werkte het ‘energielandschap Watersportbaan’ uit in nauwe samenwerking met de stad en het studieteam van de conceptstudie. De kwalitatieve en integrale visie voor de Watersportbaan wordt met dit energielandschap verrijkt waarbij de ontwikkeling van een toekomstgericht duurzame energie-infrastructuur voor dit gebied vorm kan krijgen.

Met de studie beoogde Stad Gent een energielandschap dat inzicht geeft in de best mogelijke mix van (grootschalige) hernieuwbare energiesystemen (thermisch en elektrisch). Dit allemaal op maat van het landschap en ingepast in de gemeenschap. De studie bevatte onder meer volgende actiepunten:

  • Een toekomstgerichte visie over productie, opslag, distributie en energiegebruik waarin rekening wordt gehouden met het ruimtelijke potentieel, het energiepotentieel en de toekomstige activiteiten in de omgeving.
  • Een strategie en wervend actieprogramma (bijv. hefboomprojecten) die een coalitie van trekkers toelaat om de opgebouwde visie gefaseerd te realiseren.
  • Beleidsadvies in functie van een verankerde uitvoering van het ontwerp.

Meer info

Heb jij als stad of gemeente ook nood aan een grootschalige ruimtelijke aanpak op vlak van energie? Neem contact op met onze expert Joris Dedecker via joris.dedecker@ingenium.be of bel naar 050 40 45 30.