23 oktober 2023

Creatieve invulling kelder zorgt voor originele energiebron in Brussels project

Carte blanche krijgen, maar met de beperkingen van een bestaande locatie rekening moeten houden. Dat was de uitdaging voor de nieuwe invulling van het gebouw van BNP Paribas Fortis in de Broekstraat in Brussel. De overvloed aan ondergrondse niveaus bleken kansen te bieden voor creatieve oplossingen. 

Creatieve invulling kelder zorgt voor originele energiebron in Brussels project

Door de ingebruikname van het nieuw hoofdkantoor aan de Warandeberg begin 2022, kwam onder meer het voormalig gebouw op de hoek van de Broekstraat en de Peterseliestraat in Brussel leeg te staan. Het ontwerpteam kreeg carte blanche om het een volledig nieuwe invulling te geven. Dat wordt een mix van wonen (appartementen en lofts), werken (kantoren en conferentiecentrum), kinderopvang en voedselproductie en -consumptie op de dakverdieping. Met een totale vloeroppervlakte van 55.000 m2 is dit een omvangrijk project.

Dakserre

Om het plaatselijk kweken van groenten mogelijk te maken, in combinatie met het restaurant, werd op het dak een serre voorzien. Wij stelden voor om meteen ook alle technische installaties vanop het dak te verplaatsen naar technische lokalen in de kelderverdiepingen. Zo kan het dak volledig worden benut voor nieuwe functies. Het dak wordt gebruikt als vijfde gevel met toepassing van groene daken met landschapsarchitectuur en moestuinen.

Water als energiebron

Met een meerdere ondergrondse niveaus bood de kelder heel wat ruimte en mogelijkheden. Anderhalf niveau zal worden ingenomen als parking. De onderste verdieping – 17 meter onder de grond – maken we gedeeltelijk waterdicht en vullen we op met water. De inhoud van dit bassin laten we opwarmen in de zomer, zodat we in de winter met dit warm water via warmtepompen het gebouw kunnen verwarmen. Het principe is gelijkaardig aan dat van een BEO-veld, maar dan door op een veel economischer manier gebruik te maken van de bestaande situatie.

Deze alternatieve energiebron zal echter niet volstaan om het volledige gebouw te verwarmen. De buitengevels aan de straatkant zijn behouden en zullen langs binnen geïsoleerd worden. De binnengevels zullen gloednieuw en dus ook zeer efficiënt zijn. Om de energiebalans in evenwicht te houden voorzien we ook een bijkomende bron met enkele boringen (KWO) op grondwater die aanvullend zal werken.

Meer info

Meer weten over dit project en/of de mogelijkheden om jóuw project te verduurzamen?
Neem contact op met onze expert Sébastien Belpaire:
sebastien.belpaire@ingenium.be –  050 40 45 30.