Herbestemming stadhuis Leuven

Dit project betreft de restauratie en herbestemming van het historische stadhuis van Leuven gelegen op het projectgebied begrensd door de Grote Markt, de Naamsestraat en de Boekhandelstraat.

Vanaf 1433 ontstaat in Leuven een volwaardige Grote Markt omringd door drie prestigieuze publieke gebouwen Stadhuis, Tafelrond en Sint-Pieterskerk. Vijfhonderd jaar later: Het Duitse leger  zet de befaamde universiteitsbibliotheek in lichterlaaie en legt de Grote Markt in puin. Het stadhuis is gelukkig gespaard.  De Grote Markt verkrijgt een verzorgde ‘reconstructie-architectuur’ volgens de stijlregels van de stedelijke commissie.

2020: Het ontwerpteam met FELT, Anno architecten, BAS en Ingenium zorgt voor een restauratie en herbestemming van deze parel van de Leuvense Grote Markt. In voortdurend overleg wegen we af welke technische ingrepen het gebouw aankan. We definiëren comfortwaarden in samenspraak met de gebruiker en stemmen dit comfort af op de mogelijkheden van de ruimte.  Dit om de impact op het monumentale karakter zo beperkt mogelijk te houden.

Tegelijk zorgen we er voor dat het stadhuis duurzamer wordt. In eerste instantie willen we de schil verbeteren om zo te kunnen overgaan op energiezuinige lage-temperatuursystemen (bvb warmtepompen).