18 oktober 2021

Project in de kijker: vernieuwen van de trekkenwand in de Ancienne Belgique

TTAS theaterbouw is intussen ruim twee jaar deel van de Ingenium Group. Hoog tijd dus om een boeiend project in de kijker te zetten: het vernieuwen van de trekkenwand in de Ancienne Belgique in Brussel.

De meeste zalen doen er alles aan om hun theatertechnische installaties zo onzichtbaar mogelijk te maken voor het publiek. Daarom worden ze het vaakst in zwart uitgevoerd. Ancienne Belgique zet ze echter graag – letterlijk! – in de verf. RAL3003 (robijnrood) en RAL3017 (bleekrood) om precies te zijn.

Project in de kijker: vernieuwen van de trekkenwand in de Ancienne Belgique

Computergestuurde trekkenwand

Aan een trek kunnen – boven het podium of ook in de zaal – diverse lasten worden gehangen zoals doeken, decors, verlichting, schermen en audio installaties. Die lasten werden in de AB manueel, met hulp van contragewichten, naar boven getrokken. De nodige touwen, wielen en kabels doen trekkenroedes (buizen) met de bijhorende lasten op en neer bewegen. Dat dit zwaar werk is, zal wellicht niemand verbazen.

Manuele wanden worden daarom tegenwoordig wel vaker omgebouwd naar elektrische trekkeninstallaties, al dan niet computergestuurd. In het geval van de AB is dit een computergestuurde wand waarbij diverse parameters – snelheid, hefhoogte, maximale belasting, automatische bewegingen,… - kunnen worden ingesteld. Hiervoor wordt elk ‘touw’ vervangen door een elektrische motor met meestal ongeveer 10 kW per motor. In de AB gaat dit over 34 trekken die elk 500 kg kunnen hijsen, maar dit verschilt van project tot project en moet altijd op maat worden ontworpen.

Wij staan in voor de studie van de installatie: voorstel van de inplanting van de motoren, het type machine bepalen, het type besturingssysteem bepalen conform de geldende normen, minimale kwaliteitseisen vastleggen, nauwkeurig overleg met de stabiliteitsingenieur (in dit geval Fraeye Stabiliteit) om een haalbare oplossing te vinden, en opvolging van de uitvoering.

Gelijkaardige projecten

In de afgelopen 2 jaar hebben we meerdere gelijkaardige manuele trekkenwanden omgebouwd. CC Strombeek en de stadsschouwburg in Sint-Niklaas zijn twee voorbeelden. In de KVS in Brussel hebben we een gedateerde computersturing van de trekkenwand vervangen door een gloednieuwe sturing, om te blijven voldoen aan de geldende normen. Naast trekkenwanden zijn er uiteraard nog diverse andere theatertechnische installaties, die we ook allemaal tot in detail kunnen ontwerpen.

Meer info?

Voor meer info kan je terecht bij Gerrit Walckiers: 050/40 45 30 of via gerrit.walckiers@ingenium.be.