25 april 2022

Ingenium wint het ‘Euro-innovation festival'

Een competitie tussen Europese landen? Check! Je beste beentje(s) voorzetten? Check! Kijken en bekeken worden? Check! Stemmen op andere landen (en niet op jezelf)? Check! En op het einde wint de beste? Check! Heeft Ingenium dan écht het Eurovisiesongfestival gewonnen? Wel euh… iets in die aard. Onze inzending? Niet het mooiste lied maar wel het strafste innovatiefilmpje. 

Ingenium wint het ‘Euro-innovation festival'

Ingenium is de enige Belgische vertegenwoordiger in het First Q netwerk, een groep van 14 onafhankelijke ingenieursbureaus uit evenveel Europese landen. Ze tellen samen 3.800 medewerkers die werken rond energie en duurzaamheid. De voorbije jaren was er regelmatig overleg op bestuurs- en CEO-niveau. Maar weten ook alle medewerkers waar de bureaus uit de ándere landen voor staan?

Om dat op een snelle en eenvoudige manier duidelijk te maken, organiseerde First Q het Euro Innovation Gala. De opdracht? Toon op 22.02.2022 een filmpje van maximum 2 minuten, waarin je aan de buitenlandse collega’s een innovatief product of idee voorstelt. Dat product of idee is ofwel een oplossing voor een intern probleem ofwel voor onze klanten. Begin januari staken we de Ingeniumkoppen voor het eerst bij elkaar, en met externe – een snelcursus ‘design thinking’ door First Q – en interne coaching kregen onze ideeën verder vorm. We kozen voor een mix van een interne én externe oplossing.

Spoiler alert! In het filmpje stellen we de iGlasses voor. Een bril met camera’s en microfoons neemt bij een plaatsbezoek alle relevante informatie over het gebouw en de technische installaties op in een Augmented Reality setting. Door alle beelden aan elkaar te kleven, creëren we een ‘digital twin’, en dit in een fractie van de tijd die nodig is voor een plaatsbezoek vandaag.

Op de wedstrijddag werden alle 14 filmpjes online en na elkaar vertoond, telkens ingeleid door de CEO. Daarna kon het stemmen beginnen. Enkel medewerkers van First Q bureaus konden deelnemen. Stemmen ‘kopen’ was dus uitgesloten. De stemming was ongemeen spannend, tot op het allerlaatste moment. Maar we wonnen uiteindelijk ook van onze laatste uitdager, Zwitserland, en wel met een dikke Emmentalersnede verschil.

De beloning? Naast eeuwige roem en een som geld voor een feestje vooral het ‘Yes, we can, yes, we did!’ gevoel. En concrete plannen om met onze Italiaanse, Finse en Ierse collega’s verder in gesprek te gaan en zo de Europese samenwerking verder te stimuleren.

Op naar het volgende Euro Innovation Gala? Onze innovatiehersenen draaien nú alweer op volle toeren.