ZOL Genk campus Sint-Jan: Masterplan elektrische distributie en noodstroom

Op vraag van Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) bestudeerde Ingenium de gewenste elektrische hoofdinfrastructuur van de ziekenhuiscampus Sint-Jan in Genk.

Het ziekenhuis plant een belangrijk aantal nieuwe gebouwen op de campus, en verwacht ook een grote stijging van de nodige elektrische vraag door ingrijpende elektrificatie van de warmteproductie, keukens, stoomproductie,... en lokale hernieuwbare energieproductie. Daarom wenste ZOL een herziening van de visie op de elektrische netaansluitingen van Fluvius, het kopstation en zijn topologie, de noodgeneratoren en -infrastructuur, de verdeellussen en de onderstations en hun inplanting. De bedrijfszekerheid van de energievoorzieningen, cruciaal voor een ziekenhuis, speelde hier een zeer belangrijke rol in. Voor een aantal scenario’s werden de voor- en nadelen afgewogen.

Daarnaast onderzochten we de mogelijkheden voor het aanbieden van R3-netflexibiliteitsdiensten met deze voorgestelde infrastructuur, en de bijhorende verdienmodellen. Het voorgestelde concept voorziet een directe aansluiting op het net van Fluvius waardoor het ziekenhuis zal genieten van verlaagde distributienettarieven. Deze verlaagde distributienettarieven zijn een zeer belangrijke hefboom voor de klimaattransitie richting een fossielvrij en CO2-neutraal ziekenhuis.

Omwille van de combinatie van verlaagde distributienetkosten en de flexibiliteitsinkomsten is de TCO van de voorgestelde investering positief. Deze noodzakelijke vervangingsinvestering zal niet alleen zichzelf terugverdienen over zijn levensduur, maar zal het ook mogelijk maken dat op termijn het ziekenhuis op een kosteneffectieve manier fossielvrij kan worden. Bovendien zal dit gebeuren met een sterk toegenomen betrouwbaarheid van de elektrische infrastructuur en zal ZOL na realisatie beschikken over noodstroom voor het volledige campus.