Energiemasterplan voor Grootschalige Renovatie Jubelpark en Musea

Het Jubelpark in Brussel, doordrenkt van een eeuwenoude geschiedenis en architecturale diversiteit, staat voor een grootschalige renovatie. Deze ambitieuze onderneming wordt niet alleen gedreven door de behoefte aan restauratie maar ook door de dringende noodzaak om te voldoen aan klimaatdoelstellingen. Hierbij speelt de ontwikkeling van een energiemasterplan een cruciale rol.

De gebouwen binnen het Jubelpark zijn niet alleen verschillend in leeftijd en typologie, maar ze variëren ook sterk in hun binnenklimaateisen. Desondanks delen ze een gemeenschappelijk probleem: beperkte energie-efficiëntie en aanzienlijke CO2-uitstoot als gevolg van de huidige verwarmingsmethoden.

Energetische optimalisatie

In samenwerking met SUMProject SUMResearch en Studiebureau Daidalos heeft een diepgaande studie plaatsgevonden. Het doel? Het in kaart brengen van mogelijkheden om de energie-efficiëntie te verbeteren en fossielvrij te verwarmen, met bijzondere aandacht voor de historische context en erfgoedwaarde van de site.

Een focus van de studie lag op het isoleren van de bouwschil zonder afbreuk te doen aan de erfgoedwaarde. Tegelijkertijd werd rekening gehouden met verhoogde klimaateisen van het museum en de verwachte toename van het aantal bezoekers na de renovatie.

De studie nam een diepe duik in de mogelijkheden van collectieve geothermie als potentieel schaalvoordeel voor efficiëntie. Gedetailleerd onderzoek richtte zich ook op locaties voor lucht-water warmtepompen om visuele en akoestische impact tot een minimum te beperken. Diverse energieproductieopties werden geïntegreerd in drie fossielvrije concepten.

Energetische en Financiële Evaluatie

De resulterende fossielvrije concepten werden onderworpen aan een zorgvuldige evaluatie op zowel energetisch als financieel gebied. Een weloverwogen voorkeursscenario kwam naar voren als blauwdruk om de gebouwen energetisch te optimaliseren tijdens de geplande renovatie, en zo te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van het Brussels Gewest.

De studie stelt een langetermijnvisie en -concept op om de CO2-uitstoot van de site te verminderen, het binnenklimaat te verbeteren voor de tentoonstelling van topstukken, hernieuwbare energieproductie te verhogen, en de gebouwen voor te bereiden op de komende 50 jaar.

Een essentiële voorwaarde voor het gekozen scenario is de mogelijkheid tot gefaseerde uitvoering. Dit is noodzakelijk gezien de omvang van de site en de langdurige renovatieperiode. Het betrekken van eigenaren, beheerders, en diverse gebruikers op de site is een integraal onderdeel van deze gezamenlijke inspanning om aan wettelijke vereisten te voldoen.

In het samenspel van historische pracht en een duurzame toekomst, legt het Jubelpark de basis voor een gerestaureerde, energie-efficiënte omgeving die de tand des tijds kan doorstaan.