Koninklijk Belgisch Filmarchief - renovatie filmmuseum

Het Filmmuseum onderging een grondige renovatie. Van een donkere ruimte werd het, geheel in de stijl van Victor Horta, getransformeerd naar een lichtrijke zaal. Twee moderne filmzalen vormen de parel aan de kroon.

Het Filmmuseum is het uitstalraam van het Koninklijk Belgisch Filmarchief. Deze heeft als taak het conserveren, restaureren en vertonen van oude films. Het filmmuseum is ondergebracht in een gedeelte van het Paleis voor Schone Kunsten. Het Paleis voor Schone Kunsten, beter gekend als BOZAR, is een historisch bijzonder waardevol gebouw, ontworpen door architect Victor Horta, begin de 20ste eeuw. In het gebouw zijn diverse podiumzalen ondergebracht, alsook tentoonstellingsruimtes. De Henry Le Boeufzaal is wereldvermaard omwille van het jaarlijks huisvesten van de Koningin Elisabethwedstrijd.

De werken die binnen deze aanneming uitgevoerd werden, situeren zich in het gedeelte van het gebouw, gelegen naast de trap, die leidt naar het park van Brussel, aan de Baron Hortastraat. Het filmmuseum strekt zich uit over 3 niveaus. Vroeger was er slechts één niveau. Door ingrijpende ruwbouwwerken is men er echter in geslaagd om onder de bestaande gebouwen twee bijkomende niveaus te creëren.

Tijdens deze werken bleef de rest van het gebouw verder in dienst. Doorheen het bouwproces stootte men op overblijfselen van de oude stadsomwalling van Brussel en van huisjes die vroeger aan deze omwalling stonden aangebouwd.

Het nieuwe filmmuseum heeft een ruime heldere tentoonstellingsruimte die geheel volgens de oorspronkelijke architectuur van Victor Horta in ere werd hersteld en met moderne multimediafaciliteiten werd uitgerust. Daarnaast zijn er twee filmzalen voorzien. De grote uitdaging van dit project bestond erin om alles te integreren binnen het kleine gabarit dat ons ter beschikking werd gesteld.